Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

żurek z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki: 

 

100 g wędzonego boczku
200 g wędzonych kości wieprzowych
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
50 g cebuli
3 ząbki czosnku
2 jaja
100 g białej kiełbasy
majeranek
50 ml śmietany 18%
300 ml barszczu białego
Wykonanie: 

Pokroić w kostkę boczek wędzony. Kości wrzucić do litra wrzącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 40 min. wyjąć kości z wywaru, dodać sól, pieprz i majeranek. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na patelni. Kiedy się zezłoci, dodać do niego pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wywaru z kości dodać barszcz biały i zagotować. Do barszczu dorzucić boczek z cebulą i czosnkiem i znowu zagotować. Do żurku włożyć białą kiełbasę. Na koniec żurek podprawić śmietaną. Gotowy żurek podawać z ugotowanym i pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Smacznego!

Czas przygotowania: 1,5 godz. 
Wartość energet.1 porcji: 330 kcal. 
Liczba porcji: 5