Zupa kminkowa z grzankami

zupa kminkowa z grzankami
Składniki: 

 

Zupa:
20 dag kości wołowych
25 dag włoszczyzny
2-4 dag kminku
2L wody
4 dag masła
4 dag mąki
sól
 
Grzanki:
50g masła
vegeta
4 kromki chleba
Wykonanie: 

Kości i warzywa opłukać. Włoszczyznę pokroić i wrzucić wszystko do wody. Dodać kminek, sól i ugotować wywar a następnie odcedzić. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, dodać mąkę i przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić ją odrobiną ostudzonego wywaru na jednolitą masę, by nie było grudek. 

W międzyczasie przygotować grzanki. Na patelni rozpuścić masło z vegetą. Wyciąć kieliszkiem krążki z kromek chleba i przypiec je na maśle. 
Zagotować zasmażkę, rozrzedzić ją częścią gorącego wywaru i wlać do garnka z zupą. Wrzucić grzanki do zupy bezpośrednio przed podaniem.
 
Czas przygotowania: 30 min.
Wartość energet.1 porcji: 220 kcal
Liczba porcji: 10