Zapiekanka węgierska

Składniki: 

 

8 kromek bułki
50 dag pieczarek
1 spora cebula
1,5 szkl.bulionu z warzyw
2 łyżki keczupu
15 dag ostrego sera
sól
pieprz
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie: 

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem (połowa ilości) i smażyć do odparowania soku. Wówczas dodać cebulę pokrojoną w krążki i zeszklić ją. Ogniotrwały półmisek wysmarować tłuszczem, ułożyć kromki bułki, skropić bulionem, wyłożyć równą warstwą pieczarki, posypać obficie tartym serem i skropić resztą bulionu wymieszanego z keczupem. Wstawić do dość silnie nagrzanego piekarnika (około 220 stopni C) i zapiekać, aż ser stopi się i lekko zarumieni.