pierwsze dania

Kartoflanka z grzybkiem

Wlać do garnka 2L wody. Włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę oraz selera. Pieczarki poddusić na łyżce masła. (Można również użyć 4-5 grzybów suszonych) Dorzucić do zupy. Dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz kostki bulionowe. Gotować wszystko razem ok.25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Smacznego

Kartoflanka z papryką

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać masełko w garnku, wrzucić cebulę, podsmażyć ją na zloty kolor. Do cebulki dodać ziemniaki, oprószyć papryczką, wymieszać i poddusić. Wrzucić listek laurowy, zalać bulionem, zagotować. Oczyścić pora, pokroić go w talarki, dodać do zupy z pokrojonymi  w plastry parówkami. Gotować dotąd aż zmiękną ziemniaki. Do zupy dodać przecier pomidorowy i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypac posiekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Zupa jarzynowa z boczkiem

Wlać do garnka 1,5L wody, dosypać łyżeczkę soli i zagotować. Następnie wrzucić mrożone warzywa, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną obraną cebulę. Gotować dotąd, aż warzywa staną się miękkie. Pokroić boczek w drobną kosteczkę, wysmażyć dobrze na oleju by były chrupiące. Wrzucić do zupy. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Grochówka

Zalać groch na noc wodą. Rano odcedzić, zalać w garnku 2,5L wody i gotować 50 min. Dodać pokrojone ziemniaki i włoszczyznę, listek laurowy, zielę angielskie, kostkę rosołową i skórę z boczku. Gotować dotąd aż warzywa będą mięciutkie. Dosypać cząber, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Zupa fasolowa

Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować około 1,5L wody. Wrzucić kostki bulionowe, listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i mrożone warzywa. Gotować dotąd aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nalać na talerze, posypać posiekaną drobno pietruszką. Smacznego!

Rosół z papryczki

Przelać czysty rosół do garnka. Papryczki oczyścić, pokroić w kostkę. Kiedy rosół się zagotuje zmniejszyć gaz i wrzucić papryczki i lubczyk. Gotować ok. 15 min. na małym ogniu. Nałożyć na talerze i posypać grzankami oraz koperkiem (Nie dodawać makaronu!). Smacznego!

Żurek staropolski

Obrać włoszczyznę, umyć i pokroić. Zalać wraz z kiełbasą okolo 2L wody. Gotować dotąd aż warzywa będą miękkie. Wlać zakwas i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokroić słoninkę w drobną kostkę i wysmażyć, do niej wrzucić posiekaną cebulkę i zrumienić. Następnie dodać do żurku, dodać śmietankę i zagotować. Podawać z pokrojoną kiełbaską i z jajkiem na twardo.