Szarlotka

Składniki: 

3 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
1 proszek do pieczenia mały
1 cukier waniliowy mały
1 margaryna Palma
3 jajka całe
1 żółtko
1,5- 2,5 kg jabłek
cukier i cynamon do doprawienia jabłek

Wykonanie: 

Do miski wrzucić mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i żółtko. Posiekać je nożem, wyrobić by ciasto było jednolite. Wsadzić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki do garnka. Podlać je odrobiną wody, doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wysmażyć.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki podzielić na dwie części. Blachę wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą, wylepić jedną połową ciasta. Na ciasto wyłożyć wysmażone jabłka. Na wierzch jabłek ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ok. 1h i 45min.w temp. 200 stopni.