Paluszki z szynką i koreczki serowe

Składniki: 

 

2 opak. paluszków grissini (można też samemu upiec paluszki z gotowego ciasta francuskiego)
10 dag plasterków szynki wędzonej
20 dag salami
30 dag sera żółtego
20 pomidorków koktajlowych
 
Na sosy:
10 zielonych oliwek bez pestek
2 opak. twarożku lub serka homogenizowanego naturalnego
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka dowolnej mieszanki ziół (mogą być suszone)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2-3 kropelki tabasco
Wykonanie: 

Paluszki (mogą być też zwykłe) poowijać plasterkami szynki. Ser żółty pokroić w kostkę. Plastry salami pokroić w paski i złożyć w mały kwadrat 0,5 x 0,5 cm. Jeden serek wymieszać z ziołami, czosnkiem i siekanymi oliwkami. Doprawić pieprzem i solą. Drugi serek wymieszać z przecierem, doprawić solą, pieprzem i tabasco. Na wykałaczki nadziewać salami, ser i pomidorki. Układać na półmisku paluszki i koreczki. Sosy podawać osobno. 

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: 20