Mazurek orzechowy

Składniki: 

 

Ciasto:
20 dag cukru
5 jajek
15 dag orzechów laskowych
15 dag mielonych migdałów
skórka otarta i sok z 1 cytryny
 
Lukier:
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki soku z cytryny
15 dag cukru pudru
 
Do dekoracji:
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka suszonych śliwek
50 g łuskanych migdałów
Wykonanie: 

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać otartą skórkę i sok z cytryny, mielone migdały oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piec przez 45 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Lukier:
Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i z gorącą wodą, do powstania jednolitej masy. Upieczonego mazurka polukrować i udekorować łuskanymi migdałami, skórką pomarańczową oraz suszonymi śliwkami.