Keks z owocami

keks z owocami
Składniki: 

 

1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
½ kostki masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 żółtek
3 białka
2,5 szklanki bakalii i owoców (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, figi, migdały, orzechy łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie z kompotu)
½ torebki cukru waniliowego
Wykonanie: 

Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie połączyć ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 minut w temperaturze 160-180 stopni C.