Kartoflanka z papryką

Składniki: 

4 parówki

1,5L bulionu mięsnego (może być z kostki)

2 cebulki

0,5kg ziemniaków

2 łyżki mielonej papryki słodkiej

200ml śmietany 18%

2 łyżki przecieru z pomidorów

2 łyżki masła

1 por

1 listek laurowy

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej pietruszki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać masełko w garnku, wrzucić cebulę, podsmażyć ją na zloty kolor. Do cebulki dodać ziemniaki, oprószyć papryczką, wymieszać i poddusić. Wrzucić listek laurowy, zalać bulionem, zagotować. Oczyścić pora, pokroić go w talarki, dodać do zupy z pokrojonymi  w plastry parówkami. Gotować dotąd aż zmiękną ziemniaki. Do zupy dodać przecier pomidorowy i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypac posiekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!