Zupa migdałowa

Składniki: 

 

0,5 szkl. ryżu
5 szkl. mleka
25 dag migdałów
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka masła
3 łyżki rodzynek
szczypta soli do smaku
płatki migdałowe i mieta do dekoracji
Wykonanie: 

Ugotować ryż na sypko. Migdały zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić, osuszyć, obrać i zmielić. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko zagotować z cukrem. Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem. Dorzucić rodzynki, masło i sól. Gotowac razem 15 min. Odlać pół szkl. zupy i wystudzić. Wystudzoną zmieszać z żółtkiem. Następnie wlać do gorącej zupy. Do miseczek włożyć po porcji ryżu. Zalać zupą migdałową. Udekorować listkami miety i płatkami migdałowymi (można je wcześniej zrumienić na patelni). Dobrym dodatkiem do zupy migdałowej będzie również groszek ptysiowy.