Zupa krem ogórkowa

Składniki: 

 

1 udko z kurczaka
1/2kg ogórków kiszonych
4 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kilka różyczek brokuła
1/3 pora
vegeta bądź inna przyprawa warzywna
Wykonanie: 

Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę, a pora w cienkie talarki. Do ok. 2.5L wody włożyć udko z kurczaka i zagotować. Dodać pokrojone warzywa. Następnie dodać różyczki brokuła w całości. Gotować ok. 1 godziny. Następnie wyciągnąć brokuła i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Ogórki kiszone zetrzeć lub zmielić. Brokuła i ogórki dodać do zupki. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 20 min. Można też (ale niekoniecznie) zagęścić zupkę śmietaną. Smacznego!