desery

Muffiny cynamonowo-bananowe

Piekarnik rozgrzać do 180-200 st.C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Banany obrać i rozgnieść widelcem. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajko z miodem, olejem i maślanką. Dodać puree z bananów. Dodać mąkę krótko mieszać. Formę do muffinek wypełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć po jednym orzechu, piec 35-40 minut. Według uznania posypac cukrem pudrem. Smacznego.

 

Białe kakao waniliowe

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, włożyć do rondelka, zalać mlekiem i dodać wanilię. Wszystko podgrzać, cały czas mieszając. Śmietanę ubić na sztywno z cynamonem. Ciepłe kakao przelać do szklanek bądź filiżanek. Na wierzchu umieścić bitą śmietanę. Udekorować miodem i podawać. Smacznego!

 

Kruche ciasto z rabarbarem

Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Masło rozgrzać na patelni. Dodać bułkę tartą i przyrumienić, a następnie dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać i dodać rabarbar oraz rodzynki. Dusić wszystko około 5 minut, na koniec dodać cynamon. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, formując kwadrat.

Muffiny czekoladowe

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać wodę, maślankę, rum, żółtko oraz oliwę i delikatnie mieszając łyżką, połączyć składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodać 3/4 płatków czekoladowych i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek (do ok. 1/3 wysokości), posypać pozostałymi płatkami czekoladowymi i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.C. 

 

Ciasto z kukułkami

Pół litra mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzewać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły. W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie (trzeba bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek). Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas bardzo dokładnie mieszać, bo masa zaczyna szybko gęstnieć. Trzymać na ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce zmiksować masło z dodatkiem kakao na puszystą masę, dodawać po 1 łyżce przestudzonego budyniu, następnie wlać likier śmietankowy.

Babka piaskowa

Cukier i jaja ubić na puszystą masę. Rozpuścić masło. Do ubitych jaj dodać obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Następnie dodać ciepłe masło i esencję waniliową, miksować jeszcze przez chwilę. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formy. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu trzymać babkę w formie jeszcze kwadrans. Po tym czasie wyjąć, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Tort orzechowy

Wykonanie ciasta: 
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Dodać orzechy, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Następnie bardzo delikatnie dodać łyżką pianę z białek i połączyć. Masę wlać do tortownicy i piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. 

Strucla z powidłami

Z wymienionych składników zarobić ciasto według przepisu na ciasto drożdżowe. Gdy zacznie już "odchodzić" od ręki, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm formując prostokąt. Posmarować ciasto równomiernie powidłami, uważając, by nie sięgały dalej niż 2 cm od boków prostokąta. Zrolować ciasto, ostrożnie przenieść do przygotowanej foremki, pozostawić w cieple, aż do chwili, gdy podwoi swoją objętość. Piec na jasny złoty kolor. Taką struclę można też zrobić z mrożonego ciasta francuskiego kupionego w sklepie.

 

Rolada z musem

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody., cukrem oraz solą. Dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na płaskiej blasze, piec 10 minut w temp. 200 st.C. Wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, zrolować i ostudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Całe jajo i żółtko ubić na parze. Dodać czekoladę, żelatynę i sok, wymieszać. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Ciasto rozwinąć, posmarować połową kremu, na 1/4 długości ułożyć rurki, zwinąć i posmarować resztą kremu, ozdobić melisą.

Naleśniki ze smażonymi bananami

Z jajek, mąki, mleka oraz aromatu waniliowego przygotować ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki z obu stron, by były lekko zrumienione. Na drugiej patelni roztopić masło. Banany kroić w plasterki grubości 1 cm, a następnie kłaść na patelnię z masłem. Smażyć na małym ogniu, aż będą rumiane. Plasterki zawijać w placki naleśnikowe, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą, borówkami bądź innymi sezonowymi owocami. 

 

Strony