przepisy kulinarne

Sos pieprzowy

 

Z mąki i 2 łyżek masła przygotować zasmażkę. Zmielić pieprz zielony. Na pozostałej ilości masła poddusić drobno posiekaną cebulę. Doprawić solą, pieprzem czarnym i zielonym do smaku. Całość zalać rosołkiem i gotować ok. 20 min. Śmietanę rozrobić, zahartować kilkoma łyżkami wywaru a następnie wlać ją do garnka z sosem. Gotować jeszcze kilka minut. Gotowe! Sos ten to idealny dodatek do mięs.

Syrop z mięty

Miętę zalać wodą z kwaskiem cytrynowym. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie dosypać cukier i zagotować. Odcedzić. Gorące przelać do słoików lub butelek. Pasteryzować ok. 5 min.

Ostrygi zapiekane

Ostrygi otworzyć i wraz z dolną połówką muszli ułożyć na blaszce do zapiekania. Na rozgrzanym maśle lekko przesmażyć przeciśnięty czosnek, dodać posiekaną natkę pietruszki i po krótkiej chwili zdjąć z ognia. Ostrygi polać masłem czosnkowym, skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać parmezanem. Zapiekać chwilę w nagrzanym do 200 c piekarniku (funkcja grill). Czas przygotowania 15 min. Ilość porcji: 2.

Chleb żytni razowy

Rozpuścić drożdże w 1 łyżeczce cukru, dodać letnie mleko i wodę. Następnie dodać resztę składników i wymieszać je łyżką na jednolite ciasto. Ciasto przelać do foremki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie wstawić ciasto do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200 c. Kiedy ciasto się przyrumieni, temp. piekarnika przykręcić do 150 c i piec ok. 1 godz. 

Gulasz z cukini lub kabaczka

Kabaczka pokroić w kostkę. Cebule pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Kiełbaskę pokroić w kostkę i również usmażyć. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i razem gotować do miękkości, dodać sól pieprz, paprykę w proszku i puszkę koncentratu pomidorowego. Podlać odrobiną wody, by się nie przypaliło. Smacznego!

Suszi

Pierś z kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Składniki wymieszac. Gotową sałatkę zalać sosem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Bezy

Białka dokładnie rozdzielić od żółtek. Wstawić do lodówki by się dobrze schłodziły. Następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem białka na sztywną pianę. Kiedy odwrócimy naczynie do góry dnem, piana nawet nie drgnie. Do tak ubitej piany dodać 1 cukier waniliowy oraz szklankę cukru kryształu. Ubijać dotąd aż cukier połączy się z pianą, nakładać łyzką na blachę wyłożoną folią aluminiową. Zachować odpowiednie odstępy gdyż bezy urosną. Gotową bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 c, na ok. 35-40 min.

Strony