zagrożenia ciąży

Ciąża zagrożona

ciąża zagrożona

Ciąża zagrożona nazywana jest inaczej ciążą wysokiego ryzyka bądź ciążą patologiczną. Związane to jest ze stopniem ryzyka poronienia, przedwczesnego porodu bądź urodzenia dziecka z niską wagą urodzeniową. To znaczy, że stan zdrowia przyszłej mamy i dziecka stwarza niebezpieczeństwo dla prawidlowego przebiegu ciąży.

Toksoplazmoza w ciąży - objawy i leczenie

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza odzwierzęca

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza odzwierzęca. Wywołuje ją pierwotniak Toxoplasma gondii. Choroba ta jest poważnym niebezpieczeństwem dla rozwijającego się płodu. Częstość występowań toksoplazmozy wrodzonej czyli zachorowalność dzieci matek, zakażonych podczas ciąży tym pierwotniakiem, to koło 200-400 przypadków na rok w Polsce.

 

W przypadku zarażenia się toksoplazmozą jeszcze przed ciążą, organizm zdążył wytworzyć już ochronne przeciwciała.

Cholestaza ciężarnych

Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych (WCC)

Wewnątrzwątrobowa cholestaza ciężarnych (WCC) to najczęstsze schorzenie wątroby, które występuje wyłącznie u kobiet ciężarnych. Przyczyną jej jest we wnątrzwątrobowy zastój żółci, powodujący u ciężarnej uporczywy świąd skóry jak również towarzyszący mu wzrost stężenia kwasów żółciowych w surowicy krwi, wzrost aktywności transaminaz (ASPAT i ALAT) - jako skutek uszkodzenia komórki wątrobowej i stężenia bilirubiny i poziomu fosfatazy alkalicznej oraz nieprawidłowości laboratoryjnych wykładników funkcji wątroby.

 

Listerioza w ciąży - objawy i leczenie

Listerioza w ciąży

Ciąża jest tym okresem w życiu każdej kobiety, kiedy powinna ona w szczególny sposób zatroszczyć się o stan swojego zdrowia. Nosi ona bowiem w swoim łonie dziecko. Ciąża jest również okresem wzrostu zagrożeń różnymi zakażeniami, m.in.: listeriozą

 
Listerioza jest rodzajem zatrucia pokarmowego, które spowodowała pałeczka bakterii tzw. Listeria monocytogenes. zakażenie tego typu u kobiet ciężarnych są niezwykle rzadkie, lecz jeśli już nastąpią, mogą występować w ciężkiej postaci. Bakteria ta może przedostać się do organizmu człowieka z pożywieniem lub poprzez kontakt ze zwierzętami, w szczególności z kotami. Kobieta będąca w ciąży ma obniżoną odporność i w związku z tym bardziej narażona jest na zarażenie listerią.
 
Do żywności, w której znajdują się duże ilości bakterii listerii należą: miękkie sery pleśniowe, głównie te, które produkuje sie z niepasteryzowanego mleka, paszteciki, niebieskie sery pleśniowe, surowe mięso ryb (sushi), niedogrzana żywność, surowe niedogotowane mięso, niepasteryzowane mleko, potrawy z niemytych warzyw lub owoców, gotowe posiłki z hipermarketów oraz z barów szybkiej obsługi.