listerioza

Listerioza w ciąży - objawy i leczenie

Listerioza w ciąży

Ciąża jest tym okresem w życiu każdej kobiety, kiedy powinna ona w szczególny sposób zatroszczyć się o stan swojego zdrowia. Nosi ona bowiem w swoim łonie dziecko. Ciąża jest również okresem wzrostu zagrożeń różnymi zakażeniami, m.in.: listeriozą

 
Listerioza jest rodzajem zatrucia pokarmowego, które spowodowała pałeczka bakterii tzw. Listeria monocytogenes. zakażenie tego typu u kobiet ciężarnych są niezwykle rzadkie, lecz jeśli już nastąpią, mogą występować w ciężkiej postaci. Bakteria ta może przedostać się do organizmu człowieka z pożywieniem lub poprzez kontakt ze zwierzętami, w szczególności z kotami. Kobieta będąca w ciąży ma obniżoną odporność i w związku z tym bardziej narażona jest na zarażenie listerią.
 
Do żywności, w której znajdują się duże ilości bakterii listerii należą: miękkie sery pleśniowe, głównie te, które produkuje sie z niepasteryzowanego mleka, paszteciki, niebieskie sery pleśniowe, surowe mięso ryb (sushi), niedogrzana żywność, surowe niedogotowane mięso, niepasteryzowane mleko, potrawy z niemytych warzyw lub owoców, gotowe posiłki z hipermarketów oraz z barów szybkiej obsługi.