kuchnia malucha

Owocowy poncz dla dzieci

Do dużego dzbanka wlać sok z dwóch wyciśniętych cytryn oraz po jednej szklance wody i soku pomarańczowego. Osączyć brzoskwinie i ananasy, sok z puszki dolać do dzbanka. Następnie pokroić owoce w kostkę i wrzucić do napoju. Pomarańczę i cytrynę pokroić w plastry, odłożyć kilka do przystrojenia, a resztę wrzucić do przygotowanego ponczu. Tak przygotowany napój przelać do szklanek oraz przystroić listkami mięty oraz plasterkami cytrusów.

Czas przygotowania: 15 min. Ilość porcji: 4

Pieczone jabłka z kruszonką

Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. Przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne (14 x 17 cm) grubo wysmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu. Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką.

Białe leczo (od 11 miesiąca)

Cebulę obrać, umyć i posiekać. Ząbki czosnku zmiażdżyć. Kabaczka obrać i umyć, a następnie pokroić drobno. Paprykę umyć, usuąć gniazdo nasienne, pokroić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i zmiażdżony czosnek. Podsmażyć, aż zrobi się szklista. Zmniejszyć ogień na minimum. Do cebuli dorzucić papryczkę, a po ok. 10 min. dorzucić również kabaczka. Dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu przez ok. 20-30 min. Gotowe! Leczo można podawać na ciepło bądź na zimno. Smacznego!

mini PIZZA (po 12 miesiącu)

Pomidorka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku przyprawami. Kiedy pomidor się rozgotuje, powstałym sosem nasmarować wcześniej wycięte z tortilli małe kółka. Na koniec posypać je serem żółtym i piec w piekarniku ok. 10 min. Gotowe!

Zapiekany kurczak (po 12 miesiącu)

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie pasy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Doprawić pieprzem. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie starte jabłko ułożyć na mięso. Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Startą marchewkę ułożyć na warstwę jabłka. Na koniec polać całość oliwą. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 min.

Spaghetti (ok. 11 miesiaca)

Pokroić pierś z kurczaka w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie do mięsa dodać drobno pokrojonego pomidorka bez skórki. Gotować dotąd aż pomidor się rozgotuje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią i oregano oraz solimy do smaku. Ugotować osobno makaron. Nie schładzać makaronu zbytnio. Na koniec wymieszać makaron z sosem. Po wierzchu można spagetti posypać startym serem. Gotowe!

Pulpeciki w sosie koperkowym (po 11 miesiącu)

Mięso połączyć z jajem, solą, pieprzem i bułką tartą. Wyrobić na jednolitą masę. Do garnka wlać 2 szklanki wrzątku z rozrobioną kostką bulionową (można użyć gotowego wywaru z rosołu), ułożyć na dno uformowane z masy pulpeciki i gotować je na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Koperek drobniutko posiekać (2 łyżki / Może być koperek suszony). Wsypać go do garnka z pulpecikami. Rozrobić mąkę ze śmietaną i 5 łyżkami wody, przelać do garnka z pulpetami, wymieszać delikatnie, osolić do smaku, zagotować. Gotowe!

Rybka po grecku (po 10 miesiącu)

Filet z ryby skropić cytryną (Dzięki temu nie rozleci się podczas smażenia). Następnie obsmażyć go na rozgrzanej oliwie. Warzywa obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Do smażonej ryby dodać wszystkie warzywa i dusić je pod przykryciem aż zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Strony