przekąski

Sałatka meksykańska

Kukurydzę, fasolę i cebulkę odcedzić. Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Wymieszać śmietanę, chili, sól i pieprz. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do śmietany. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzach, polać dressingiem. Podawać z chipsami taco. 

 

Zrazy wołowe z papryką

Paprykę umyć, osuszyć, delikatnie usunąć nasiona, starając się pozostawić paprykę w całości. Następnie włożyć ją na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. Wyjąć, gdy jej skórka sczernieje. Otrzeć paprykę ze skórki (po przypieczeniu w piekarniku będzie łatwiej), pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę, pokroić ją w pióra. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, podsmażyć na niej cebulę. Kotlety wołowe umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Na musztardzie ułożyć plaster papryki i trochę podsmażonej cebuli.

Bliny po rosyjsku

Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić, aby wyrosło. Dosypać szklankę mąki pszennej, wymieszać i odlożyć w ciepłe miejsce. Dodać sól, cukier, jaja i masło. Gdy ciasto wyrośnie, można smażyć bliny. Podawać w wersji z kawiorem lub ze śmietaną bądź z grzybami. Można je również podawać z lososiem, drobno posiekanym jajem, lub polane roztopionym masłem. 

 

Sałatka z grejpfruta i koziego sera

Sałatę umyć, porwać na kawałki. Grejpfruty obrać i podzielić na cząstki, przekrajać je na pół. Ser pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ocet wymieszać z oliwą. Przyprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem. Sałatę, kawałki grejpfruta i cebulę wymieszać. Przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć plasterki sera, posypać orzeszkami i polać sosem. 

 

Sałatka z ananasem i kurczakiem

Ryż ugotować i zahartować lodowatą wodą. Plastry ananasa osączyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osączyć, oczyścić z nasion. Pokroić drobno w kosteczkę. Kukurydzę osączyć dodać do sałatki. Pory pokroić w cienkie plasterki. Kurczaka pokroić w kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Wystudzony ryż połączyć z ananasem i resztą składników. Dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce. Smacznego!

Sałatka z ananasem i tuńczykiem

Ryż ugotować i zahartować lodowatą wodą. Plastry ananasa osączyć i pokroić w kostkę. Pory pokroić w cienkie plasterki. Tuńczyka osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce. Wystudzony ryż połączyć z ananasem i resztą składników. Dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Przed podaniem sałatkę można schlodzić w lodówce. Smacznego!

 

 

Sałatka pomarańczowa z indykiem

Mięso indyka natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy. Mięso obsmażyć z każdej strony. Następnie dusić około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć i przestudzić. Pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć i pokroić w krążki, usunąć nasiona. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą oliwy. Dodać sok pomarańczowy, doprawić solą i pieprzem. Pomarańcze obrać, usunąć białą błonkę, przepołowić i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i pokroić w plastry. Bazylię opłukać, wysuszyć, grubo pokroić. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, indyka i mozzarelli.

Sałatka z kurczakiem

Warzywa umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić. Liście sałat porwać na niewielkie kawałki. Pomidory pokroić na malutkie cząstki. Pieczarki i mięso z kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Rozdrobnione składniki umieścić w salaterce i wymieszać. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Sok z cytryny utrzeć z miodem, musztardą i odrobiną soli. Wymieszać z oliwą. Sałatkę skropić miodowym winegretem. Schładzać około 10 minut. Posypać żółtym serem. 

 

Sałatka z salami pepperoni

Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Mango umyć, obrać i oddzielić od pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Owoc granatu podzielić na pesteczki. Dodać salami a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w salaterce, połączyć sosem winegret i udekorować balsamico.

 

Sałatka z fetą

Jaja ugotować na twardo. Posiekać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki. Pokroić szynkę i ser feta w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i posiekać, poddusić na oleju i ostudzić. Wymieszać przygotowane skladniki sałatki. Pozostawić kilka oliwek do dekoracji. Przygotować sos. Rozpuścić sól i cukier w occie. Połączyć z olejem. Polać sosem sałatkę. Wymieszać. Udekorować oliwkami i natką pietruszki oraz startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do lodówki. 

 

Strony