ciasteczka

Muffiny czekoladowe

Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać wodę, maślankę, rum, żółtko oraz oliwę i delikatnie mieszając łyżką, połączyć składniki. Gdy masa będzie jednolita, dodać 3/4 płatków czekoladowych i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek (do ok. 1/3 wysokości), posypać pozostałymi płatkami czekoladowymi i piec około 25 minut w temperaturze 180 st.C. 

 

Bezy

Białka dokładnie rozdzielić od żółtek. Wstawić do lodówki by się dobrze schłodziły. Następnie dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem białka na sztywną pianę. Kiedy odwrócimy naczynie do góry dnem, piana nawet nie drgnie. Do tak ubitej piany dodać 1 cukier waniliowy oraz szklankę cukru kryształu. Ubijać dotąd aż cukier połączy się z pianą, nakładać łyzką na blachę wyłożoną folią aluminiową. Zachować odpowiednie odstępy gdyż bezy urosną. Gotową bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 c, na ok. 35-40 min.

Pierniczki świąteczne

Wlać miód do garnka, dodać do niego cukier i przyprawy (nie za dużo!). Podgrzewać miód aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Powstałą masę odstawić do wystygniecia. Dodać mąkę i proszek do pieczenia (lub sodę) oraz jajka. Ciasto dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki. Blachę wyłożyć papieem do pieczenia. Następnie układamy na niej pierniczki. Niektóre pierniczki można nasmarować białkiem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do temp. 200 c przez ok. 10 min.

Kule RAJSKA PYCHOTKA

Ugotować bardzo gęsty budyń. Dodać do niego cukier, wiórki kokosowe, ale nie za dużo i rodzynki. Wszystko wymieszać. Formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!

Ciastka AMONIACZKI

Wyrobić i rozwałkować ciasto, wykrajać kółka szklanką. Wykrajać w nich środki kieliszkiem. Piec ok. 10 minut każdą porcję ciasteczek w temp. 180 stopni. Ostrożnie otwierać piekarnik, bo bucha z nich para z piekącym w oczy aromatem. Smacznego!

Ciasteczka z twarożkiem

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Ser zemleć dwukrotnie. Z mąki, sera i masła wyrobić ciasto. Rozwałkować je na 0,4 cm i wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka położyć kawałek jabłka, złożyć krążek na pół i skleić na rogach. Ukladać ciasteczka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w temp. 180 stopni przez 30 min. Ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem. 

Pierniczki

Zmiksować na proszek skladniki mąki orzechowej. Utrzeć masło z miodem i cukrem na kremową masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami wsypywać przygotowaną mąkę. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Blachy wyłożyć pergaminem. Wilgotnymi rękami formować kulki, układać na blachy i lekko spłaszczać. Piec 15 min. każdą serię w temp. 180 stopni. Ostudzone pierniczki mozna przybrać lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. Gotowe!

Rożki migdałowo-waniliowe

Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier i cukier waniliowy oraz zmielone migdały. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Z kawałków ciasta wielkości orzecha włoskiego formować rożki zaokrąglone i wygięte na końcach. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i piec każdą serię 12-15 min. na złotobrązowy kolor w temp. 220 stopni. Gorące ciasteczka ostrożnie obtaczać w cukrze waniliowym. Smacznego!

Marcepanowe ciasteczka

Wymieszać posiekane migdały, cukier puder (20 dag), sok z cytryny i wodę różaną. Zagnieść jednolite ciasto. Posypać blat odrobiną cukru pudru i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć je na kwadraty 6cm x 6 cm (można po linijce). Na środek każdego kwadratu położyć po jednym kawałeczku ananasa (lub inne np. żurawinę). Rogi kwadratów złożyć tak aby je połączyć dokładnie po środku. Lekko je skleić uważając by zachować ich wypukły kształt. Na czubek (gdzie łączą się rogi) nałożyć wisienkę. Mozna zastosować inne owoce wedle smaku i uznania.

Małdrzyki

Ser utrzeć w misce na jednolitą masę. Posiekać masło nożem. Ser przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę, masło i żółtko. Posiekać wszystkie składniki nożem aż się połączą. Następnie lekko zagnieść ciasto ręką, Rozwałkować je na grubość ok. 2cm. Wykrawać z ciasta literatką okrągłe ciasteczka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułozyć na niej ciasteczka.Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) włożyć blachę z ciasteczkami, piec ok. 8 - 14 min. Wyciągać z piekarnika, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Strony