dania obiadowe

Meksykańska zupa z mięsem mielonym

Kukurydzę, fasolę i kostki rosołowe wrzucić do garnka i podlać 0,75 L wody. Gotować na małym ogniu. Na smalcu zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać mięso, przyprawę meksykańską, pokrojone w paski papryki. Smażyć do miękkości. Całość przełożyć do garnka z fasolą i kukurydzą. Zupę doprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą oraz maggi. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Można także udekorować zupę gęstą śmietaną.

 

Rosół z gęsi z grzybami

Korpus, skrzydełka, grzyby suszone oraz opaloną  wcześniej  na ogniu cebulę zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa. Zmniejszyć ogień na minimum i gotować  przez ok. 2,5 godz. Po tym czasie przecedzić bulion. Grzyby pokroić w paski. Podawać bulion z porcją grzybów oraz z lanymi kluseczkami. 

 

Cukinia orientalna

Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Na 1 łyżce oleju zesmażyć cebulę i czosnek, dodać  cukinię, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić całość pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Napełniać słoiki cukinią. Pozostawiać ok. 1 cm od brzegu sloiczka. Zakręcać. Pasteryzować 30 min. Można stosować jako sos do makaronu bądź do risotto lub pizzy. Jest smacznym dodatkiem również do mięs. Na patelni podsmażyć mięso pokrojone w kostkę, dodać sos z cukinii i poddusić razem. Podawać z ryżem. 

Lasagne w sosie brokułowym zapiekana z żółtym serem

Gotować brokuła aż będzie miękki. Rozgrzać oliwę na patelni, a następnie wrzucić na nią pokrojony czosnek i papryczki. Smażyć chwilę, dodać brokuła, zmiażdżyć go widelcem. Kiedy już będzie zmiażdżony, zalać śmietanką. chwilę jeszcze potrzymać na ogniu. Doprawić solą do smaku. Ugotować płaty makaronowe na półtwardo. Układać w naczyniu żaroodpornym wartwami: makaron, sos, ser, makaron, sos, ser (mogą to być różne rodzaje sera: żółty, mozarella i parmezan). Wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika i poczekać aż się ser rozpuści.Smacznego!

Gulasz z cukini lub kabaczka

Kabaczka pokroić w kostkę. Cebule pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Kiełbaskę pokroić w kostkę i również usmażyć. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i razem gotować do miękkości, dodać sól pieprz, paprykę w proszku i puszkę koncentratu pomidorowego. Podlać odrobiną wody, by się nie przypaliło. Smacznego!

Risotto

Sos: Mięso podsmażyć na oleju z cebulą, dodać pokrojoną paprykę, wlać bulion i dusić do miękkości. Dodać ketchup, pokrojone ogórki i przyprawy.

Stek z kurczaka z ananasem

Przyrządzić marynatę z poszatkowanej cebuli, posiekanego czosnku, curry, jogurtu, chili i soli. Następnie włożyć do niej lekko rozbite piersi. Pozostawić je na 3-12 godz. Jeżeli jogurt jest mało kwaśny, można dodać sok z połowy cytryny. Wyjąć mięso z marynaty i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po obróceniu na drugą stronę na każdym steku ułożyć plaster ananasa, na patelnię wlać syrop ananasowy i dusić pod przykryciem 5-10 min. 

Świderki z szynką

Ugotować makaron al dente. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć szynkę i drobno posiekaną cebulę na małym ogniu. Dodać posiekany rozmaryn, pomidory, sól i pieprz do smaku. Gotować 8-10 minut. Nakladać makaron na talerze i polać sosem. Podawać posypane startym parmezanem.

Zapiekanka z kurczaka

Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w paski i podsmażyć na oleju. Pory umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć. Warzywa wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: warstwa warzyw-kurczak-warstwa warzyw-kurczak. Wszystko zalać śmietaną kremówką. Na koniec posypać serem i zapiec w piekarniku, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem.

Karkówka po meksykańsku

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Natrzeć solą i pieprzem. Ładnie wysmażyć. Pod koniec smażenia dorzucić cebule. Jak już cebulka się usmaży, wlać sos Fix knorra przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i dorzucić osączone warzywa. Wszystko dusić pod przykryciem. Można dolewać odrobinę wody, gdyby wyparowała, ale sos musi być dość gęsty by oblepiać mięsko. Smacznego!

Strony