Śledzie w śmietanie

Składniki: 

 

50 dag filetów śledziowych
3 spore kawałki papryki konserwowej
1 czerwona cebula
3 duże ogórki konserwowe
duże opak. śmietany 18%
pęczek świeżego koperku
pieprz czarny ziarnisty
1/2 łyżeczki octu
Wykonanie: 

Filety śledziowe wymoczyć dobę w mleku. Następnie pokroić je na kawałki i ułożyć w szklanej salaterce. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę i wrzucić do osobnej miseczki. Czerwoną cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić do tej miseczki. Paprykę konserwową pokroić w kosteczkę i dorzucić do tej miseczki. Przygotować sos. Koperek pokroić drobno. Zmielić pieprz. Do śmietany wrzucić sporo pokrojonego świeżego koperku oraz świeżo zmielonego pieprzu, dodać ocet i wymieszać całość. Sos wlać do pokrojonych warzyw, wymieszać i zalać śledzie. Salaterkę udekorować piórkami cebuli i papryki konserwowej oraz gałązkami koperku.