Serowa zupa krem z brokułami

Składniki: 

250 g brokułów
sól
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki masła
1 płaska łyżka mąki
200 g śmietany do ubijania
150 g sera Rokpol lub Roquefort
świeżo zmielony pieprz
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
kilka kropel wytrawnego sherry

 

Wykonanie: 

Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w 1/2 L osolonej wody. Migdały uprażyć na suchej patelni. Brokuły odcedzić, nie wylewać wody. Rozgrzać masło, podsmażyć mąkę. Cały czas mieszając, dodać wodę z brokułów i śmietanę. Zagotować. Ser pokruszyć i wymieszać z zupą. Gotować 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sherry. Do zupy dodać brokuły. Podawać posypaną platkami migdałów.