Sernik z winogronami

sernik z winogronami
Składniki: 

 

15 dag mąki

10 dag masła

2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka śmietany

1 opakowanie sernika na zimno Delecta

600 ml mleka

duża kiść winogron jasnych

mała kiść winogron ciemnych

cukier puder do posypania

listki melisy do dekoracji

Wykonanie: 

Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zarobić kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy. Piec około 20 minut w 200 stopni C. Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać sernik na zimno, miksować 3 minuty. Winogrona umyć i osączyć. Masę wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na niej winogron, lekko wcisnąć. Ostudzić. Oprószyć wierzch pudrem.