Sernik z rosą

Składniki: 

 

Ciasto:
25 dag mąki
15 dag margaryny
2 żółtka
1 jajo
10 dag cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Ser:
1 kg sera białego
2 cukry waniliowe
½ szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
 
Pianka:
4 białka
1 szklanka cukru
Wykonanie: 

Ser biały zemleć przez maszynkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajo i cukier. Zagnieść ciasto. Ciastem obkładać boki i spód blachy. Jaja i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, budyń, mleko, olej. Wszystko dokładnie wymieszać, można zmiksować, wylać masę serową na blachę i piec ok. 60 min.w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika i zapiekać aż białko lekko zbrązowieje (15-20 minut).