Sernik świąteczny

Sernik świąteczny
Składniki: 

 

Ciasto:
50 dag twarogu
10 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
4 jajka
aromat (wedle uznania) np. cytrynowy
bakalie (15 dag)
 
Do dekoracji:
1 polewa pełnomleczna
ok. 50 g płatków migdałów
Wykonanie: 

Dwukrotnie przepuścić ser przez maszynkę. Dodać do niego żółtka utarte z cukrem, stopione masło, aromat, posiekane na małe kawałki bakalie i mąkę, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną, jednolitą masą serową. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec 45 min. w temp. 190 stopni. Wyjąć sernik z piekarnika dopiero gdy przestygnie. Udekorować polewą i płatkami migdałowymi. Smacznego!