Sałatka GYROS

Składniki: 

 

2 piersi pojedyncze z kurczaka
1 cebula
4 duże ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
6 jaj
ser żółty
keczup
majonez
przyprawa „Gyros” (może być firmy Kotani)
Wykonanie: 

Wykonanie – warstwowa sałatka: Kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kawałki kurczaka będą białe, zdjąć z patelni i do pozostałego oleju (patelnia odstawiona z gazu) dosypać pół torebki przyprawy „Gyros”, pomieszać. Wstawić na gaz, wrzucić kurczaka. Postawić na 3 min. na gaz i mieszać dokładnie kurczaka, by był cały obtoczony w przyprawie. Po usmażeniu wsypać do wysokiego półmiska, z którego podawana będzie sałatka. Wystudzić kurczaka.

Ugotować jaja na twardo, pokroić w kostkę.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
 
Układać warstwy w odpowiedniej kolejności:
I. Kurczak w przyprawie z całym olejem z patelni
II. Cebula w kostkę
III. Keczup polany na cebulę, tworzący kratkę
IV. Ogórki pokrojone w kostkę
V. Majonez, zasmarowany w ten sposób, by przykryć całość
VI. Puszka kukurydzy
VII. Jaja pokrojone w kostkę
VIII. Majonez
IX. Keczup w kratkę
X. Starty na grubych oczkach tarki żółty ser (posypać wierzch sałatki)
Pozostawić, nie doprawiać.