Rozszerzanie diety dziecka

Dieta dziecka

Nowym rozdziałem w rozwoju dziecka jest pierwszy jego posiłek poza mlekiem.  Podczas rozszerzania diety dziecka, ono staje się centralnym punktem życia w domu. Każdy chce, by dziecko się najadało, by mu smakowało, by mu nie zaszkodziło oraz by przyszłe nawyki dziecka były w pełni zdrowe, by dziecko nie było otyłe ale również by nie było niejadkiem.
Niemowlęta, karmione piersią, powinny dostawać mleczko przez pierwsze 6 miesięcy życia. Dietę dziecka można zacząć urozmaicać po skończeniu przez niego 5 miesiąca życia.

Pierwsza taka nowość to zupka – przecier jarzynowy jednoskładnikowy, najczęściej jest to gotowana marchewka, którą podaje się dziecku raz na dzień. Najprościej rozszerzyć maluszkowi dietę poprzez wybór gotowych produktów, przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i dopasowanych względem wieku dziecka. Przeciery mogą zawierać tłuszcz, lecz wyłącznie masło , oliwę z oliwek, lub rzepakowy olej (niskoeurykowy). W piątym miesiącu życia niemowląt, które karmione są piersią, zalecane jest również wprowadzenie do diety glutenu w niewielkiej ilości. Dlatego też do przecierów warzywnych dodaje się koło 2-3 g ugotowanej kaszki manny.

Na tym etapie rozwoju niemowlęcia zupki nazywa się posiłkiem dodatkowym, gdyż mleko mamy nadal pozostaje jako podstawowy pokarm dziecka.

Kiedy dziecko ukończy 6 miesiąc życia, można zacząć wprowadzać tzw. posiłki dodatkowe, takie jak np. zupki jarzynowe z ugotowanym mięskiem oraz  z kleikiem zbożowym glutenowym. Jeżeli chcesz sama ugotować dziecku taki dodatkowy posiłek, wybieraj mięsko z indyka, kurczaka, królika lub ryby, ugotuj je osobno, a następnie zmiksuj z ugotowanymi warzywami. Do zupek dodatkowo należy podawać dziecku co drugi dzień ugotowane pół żółtka jajka.  Między siódmym a dziewiątym miesiącem życia dziecku można i powinno się zacząć wprowadzać do diety kaszki – kleiki zbożowo-ryżowe, kukurydziane oraz glutenowe, jak np. kaszki pszenne bezmleczne. Wprowadzanie kaszek jest niezwykle istotne, ponieważ zawierają one zwiększoną ilość żelaza.

Do diety dziecka można również zacząć wprowadzać soki owocowe lub przeciery  z owoców w ilości nie większej niż 150ml na dzień. Pierwsze takie owoce, które wprowadza się jako pierwsze to: jabłko, jagody, gruszka oraz morele.
Wszelkie nowe pokarmy należy wprowadzać kolejno i osobno a następnie obserwować reakcję dziecka na podany pokarm. Kolejna nowość powinna zostać wprowadzona na 3 dzień od poprzedniej. Posiłek uzupełniający powinno się wprowadzać w niewielkich ilościach, począwszy od paru łyżeczek. Dla ułatwienia akceptacji przez dziecko nowego pokarmu, należy podawać nowości tuż po zakończeniu karmienia piersią, ewentualnie gdy dziecko nie chce spróbować, przed karmieniem po dodaniu odrobiny mleka mamy dla złagodzenia smaku.
W dziesiątym miesiącu można zacząć podawać dziecku obiadek składający się z dwóch dań, tzn. z zupki z kleikiem lub kaszką glutenową oraz oddzielnie mięsko z warzywami. Do drugiego dania można też dodawać ryż lub ziemniaczki. Poza sokami owocowymi można zacząć podawać dziecku kompoty, można dawać mu również do rączki niewielkie ilości biszkoptów, chlebka lub sucharków pomiędzy posiłkami.
Jedenasty oraz dwunasty miesiąc życia to czas zmian dla dziecka, ponieważ je ono już obiad dwudaniowy, ale drugie danie zaczyna przypominać już obiad, który jedzą dorośli, poza warzywami i mięskiem można już dawać ryż lub ziemniaki. Do zup nie dodaje się już żółtek, ponieważ dziecku można już jeść całe jaja, do 3-4 razy w  tygodniu.

Dziecku można zróżnicować już dietę o produkty mleczne typu: jogurt, serek, maślanka lub kefir raz w tygodniu. Produkty te nie powinny jednak zawierać konserwantów oraz zawierać ograniczone ilości cukrów. Można dziecku również podawać połączone produkty mleczne ze zbożowymi, takie jak np. kaszki na mleku modyfikowanym, lub z jogurtem czy z kefirem.
Dziecku po ukończeniu pierwszego roku życia, można urozmaicać i rozszerzać dietę tak, by przypominała coraz bardziej dietę dorosłych zarówno jeśli chodzi o ilość jedzonych posiłków (5) jak również ich konsystencji. Posiłki te powinny być dopasowane do potrzeb małych dzieci a więc powinny być one lekkostrawne i nie doprawiane ani ostro ani słono. 

 

Zapraszamy do wymiany doświadczeń i informacji na powyższy temat na naszym
forum dyskusyjnym