Ptysie

ptysie
Składniki: 

15 dag mąki
8 dag masła
4 jajka
szklanka wody
szczypta soli
pół małej łyżeczki cukru

Wykonanie: 

Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu na płytce azbestowej, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek.
Zdjąć z ognia i mieszając drewnianą łyżką, dodawać stopniowo po 1 jajku. Jakość ciasta zależy od dokładności i okresu ubijania. Gotowe ciasto zostawić na chwilę i wkładać je przy użyciu dwu łyżek w formie kulek lub prostokątów na wysmarowaną blachę. Zostawić odstępy między ciastkami, bo urosną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Gdy nabiorą jasnozłotego koloru, wyjmować. Po ostygnięciu, przecinać poziomo i napełniać farszem. Może to być bita śmietana – wówczas wierzch posypać cukrem pudrem. Można podłużne ptysie polać polewą czekoladową;

Wypełnione farszem mięsnym lub kapustą z grzybami, czy duszonymi pieczarkami – skrapiamy masłem, posypać startym serem, zapiec w piekarniku.