Pikantna zupa ogórkowa

Składniki: 

3 ogórki sałatkowe (około 1,5 kg)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki białego octu winnego
300 ml wody mineralnej
1 ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
cukier
120 g dobrego sera koziego
8 czarnych oliwek bez pestek
4 łyżki kaparów
4 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie: 

Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół i usunąć nasiona łyżeczką. Miąższ drobno posiekać i rozdrobnić przy pomocy miksera. Sok z cytryny, ocet winny i wodę mineralną wymieszać dobrze razem z puree. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Ser pokroić w kostkę, oliwki drobno posiekać. Zupę ogórkową podawać z serem kozim, oliwkami, kaparami i szczypiorkiem. Smacznego!