Pierogi z kapustą

Składniki: 

 

Składniki (CIASTO):
35 dag mąki
1 jajo
woda
 
Składniki (NADZIENIE):
0,5 kg kapusty słodkiej
10-12 suszonych grzybów
1 łyżka masła
1 jajo
sól
pieprz
duża cebula
Wykonanie: 

Kapustę drobno poszatkować, lekko osolić. Namoczone grzyby ugotować. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę, dodać kapustę, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Ugotowane na twardo jajo posiekać z grzybami, włożyć do gotowej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z mąki i jaj oraz wody zagnieść ciasto. Po wyrobieniu cienko je rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać nadzienie i mocno zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. Podawać polane stopionym masłem.