Ambasador

Składniki: 

Składniki (CIASTO):
Biszkopt z 2 jajek
400 g mleka
3 żółtka
18 dag cukru pudru
4 dag mąki ziemniaczanej
15 dag masła
6 dag cukru
6 dag mąki
1/2 małego proszku do pieczenia
1 szklanka orzechów
rodzynki
kwasek cytrynowy
kakao
 
Składniki (POLEWA):
5 dag masła
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru pudru
 

Wykonanie: 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Wstawić mleko na ogień, wlać żółtka z cukrem, podgrzewać, mieszać i gotować. Pod koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Zagotować i wystudzić. Masło utrzeć i dodać ugotowany budyń, ucierać na pulchną masę. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej dodać kakao i rodzynki, do drugiej dodać orzechy i kwasek cytrynowy. Na ciasto położyć masę ciemną, wstawić do lodówki na parę minut, na ciemną masę położyć białą masę i na wierzch polać polewę.