Placki po węgiersku

Składniki: 

Składniki na 2 porcje (placki):

4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Składniki na 2 porcje (sos):

1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
po 1/2 strąka kolorowej papryki czerwonej i zielonej (żółta – lepiej nie!)
tłuszcz do obsmażenia
1 łyżka mąki
1 łyżka przecieru pomidorowego
 

Wykonanie: 

Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajo, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Wołowinę pokroić w kostkę 2x2, obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski.
Po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze pół godziny. Zagęścić mąką lub Gustin-fixem, jeśli jest taka potrzeba.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Na wierzch zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser.