Kurczak po krakowsku

Składniki: 

1 kurczak
20 dag kaszy krakowskiej
2 białka
2 jajka
1/4 l wody
5 dag smalcu
7 dag masła
sól
zielenina

Sałata:

1 sałata
1/2 pojemnika śmietany 22%
sól
pieprz
cukier
sok z 1/2 cytryny
posiekany koperek

 

Wykonanie: 

Kaszę wymieszaj z białkami („zatrzyj”), podsmaż na maśle, dodaj wodę, ugotuj na sypko lub wypiecz w piekarniku. Do ostudzonej kaszy dodaj posiekaną zieleninę, jajka, masło.
Wymieszaj, przypraw do smaku. Farszem nadziej posolonego kurczaka, zepnij lub zaszyj otwór w tuszce i piecz aż się przyrumieni w temp. 180˚C.
Przygotuj sałatę: listki umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski.
Śmietanę przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, polej sałatę. Wymieszaj rękami i posyp koperkiem.
Podawaj do kurczaka od razu po przygotowaniu.