Kurczak panierowany

Składniki: 

1 kurczak (1-1,2 kg)
sól
biały pieprz
4 łyżki mąki
4-6 łyżek tartej bułki
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia
(może być smalec lub neutralny olej)
plasterki cytryny do dekoracji
 
Mizeria:
50 dag ogórków sałatkowych
1 pęczek dymki
4-6 łyżek śmietany kremówki
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz
80 dag ziemniaków

Wykonanie: 

Najpierw przygotuj mizerię: ogórki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój na cieniutkie plasterki lub zetrzyj na tarce do mizerii. Dymki oczyść i opłucz, pokrój w cienkie krążki białe cebulki z kawałkami zielonego szczypioru.
Przygotuj sos: śmietanę przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Sosem polej ogórki, posyp posiekanym szczypiorkiem. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaki oraz przygotuj kurczaka: odetnij skrzydełka i udka (udka podziel na dwie części) oraz wytnij filety z piersi. Resztę kurczaka możesz wykorzystać np. na zupę. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. We frytownicy lub w głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz (do temp.180˚C), smaż porcje kurczaka po 10-20 minut (piersi 10 minut, udka 15-20 minut). Wyjmij z tłuszczu, osącz na papierowym ręczniku, udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z ziemniakami i mizerią.