Surówka z marchwi, jabłka i pora

Składniki: 

2 średnie marchewki
2-3 średnie jabłka
3-4 cm białej części pora średniej grubości
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
majonez, śmietana lub jogurt

Wykonanie: 

Pokroić pora w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski i posolić obficie. Zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach tarki. Ułożyć na porze (WARSTWOWO W MISCE, NIE MIESZAĆ!). Posłodzić 1 łyżeczkę cukru. Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Ułożyć wierzchnią warstwę w misce. Nie mieszać, wylać sok z cytryny obficie na jabłka. Wyrównać powierzchnię posiekanych składników. NIE MIESZAĆ! Na wierzchu zasmarować śmietanę (bądź majonez), przykrywając dokładnie zawartość miski. Przykryć surówkę talerzykiem i odstawić na pół godziny do lodówki.
Przed samym podaniem surówki wymieszać.