Sernik wiedeński

sernik wiedeński
Składniki: 

 

1 kg sera białego (tłusty lub półtłusty) (Z KAWAŁKA, NIE Z WIADERKA!!!)
8 jaj
40 dag cukru (2 niepelne szklanki cukru)
24 dag masła (moze byc margaryna)
3 dag mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
olejek do ciasta cytrynowy
bakalie jeśli ktoś lubi (rodzynki, skórka pomarańczowa (wedle uznania)
Wykonanie: 

Ser zemleć dwa razy. Do zmielonego sera dodać żółtka utarte z cukrem, stopniowo dodawać masło (stopione i wystudzone) i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać i delikatnie dodać pianę ubitą z białek. Na koniec dolewamy aromat z cytryny i bakalie. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Piec ok. 45 min. w temp. 180-190 stopni na blasze prostokątnej tj. 23 x 28 cm.