Muffiny cynamonowo-bananowe

Składniki: 

200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
2 dojrzałe banany
1 jajko wielkości M
180 g miodu
100 ml oleju roślinnego
1/8 L maślanki
12 orzechów włoskich lub pekan
blacha do pieczenia muffinek lub 12 foremek do babeczek
ew. cukier puder do posypania

 

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzać do 180-200 st.C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Banany obrać i rozgnieść widelcem. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajko z miodem, olejem i maślanką. Dodać puree z bananów. Dodać mąkę krótko mieszać. Formę do muffinek wypełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć po jednym orzechu, piec 35-40 minut. Według uznania posypac cukrem pudrem. Smacznego.