Marcepanowe ciasteczka

Składniki: 

 

20 kandyzowanych wiśni
15 dag kandyzowanych kawałków ananasa
20 ml soku z cytryny
20 dag cukru pudru
20 dag posiekanych migdałów
20 ml wody różanej (można kupić zarówno w sklepie spożywczym jak i perfurmerii, bo to naturalny składnik maseczek do twarzy)
pół białka
10 dag cukru pudru do polewy
kakao w proszku
cukier puder do posypki
 
(z przepisu wychodzi 20 sztuk ciasteczek)
Wykonanie: 

Wymieszać posiekane migdały, cukier puder (20 dag), sok z cytryny i wodę różaną. Zagnieść jednolite ciasto. Posypać blat odrobiną cukru pudru i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć je na kwadraty 6cm x 6 cm (można po linijce). Na środek każdego kwadratu położyć po jednym kawałeczku ananasa (lub inne np. żurawinę). Rogi kwadratów złożyć tak aby je połączyć dokładnie po środku. Lekko je skleić uważając by zachować ich wypukły kształt. Na czubek (gdzie łączą się rogi) nałożyć wisienkę. Mozna zastosować inne owoce wedle smaku i uznania. Zabezpieczy ona nasze ciasteczka przed rozklejeniem się. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasteczka wstawić na 15 min. do piekarnika na środkowy poziom. Wyciągnąć ciasteczka i wystudzić. W tym czasie można wymieszać na jednolitą masę białko z 10 dag cukru pudru i z kakao. Posmarować wystudzone ciasteczka masą (paseczki, krateczki itd.) Posypać ciasteczka cukrem pudrem.