Małdrzyki

Składniki: 

 

1 żółtko
15 dag miękkiego masła
15 dag białego sera (niezbyt wilgotny)
15 dag mąki
cukier puder do posypania (wedle uznania)
Wykonanie: 

Ser utrzeć w misce na jednolitą masę. Posiekać masło nożem. Ser przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę, masło i żółtko. Posiekać wszystkie składniki nożem aż się połączą. Następnie lekko zagnieść ciasto ręką, Rozwałkować je na grubość ok. 2cm. Wykrawać z ciasta literatką okrągłe ciasteczka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułozyć na niej ciasteczka.Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) włożyć blachę z ciasteczkami, piec ok. 8 - 14 min. Wyciągać z piekarnika, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!