Łosoś faszerowany

Składniki: 

 

1 duży filet z łososia
1/2 kg filetów z pangi
1 opak. zielonych oliwek
20 dag grzanek z bagietki
2 cebule
2 jajka
2 cytryny
1 pęczek koperku
3 łyżki oliwy bądź oleju
włoszczyzna bez kapusty
10 dag żelatyny
vegeta (może być też sól)
przyprawy (mielony pieprz, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól do wywaru)
Wykonanie: 

Filet z łososia dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Rozłożyć go i środek obficie skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chlodne miejsce (np. lodówka) na ok. 30 min. Przygotować nadzienie: mięso z pangi, grzanki z bagietki, jajka i cebule zmielić. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Zamiast vegety można użyć soli. Konsystencja farszu powinna byc niezbyt rzadka. W razie gdyby się tak zdarzyło nalezy dodać do niego 2 łyżki bułki tartej. Nadzienie wsadzić do środka ryby, następnie zaszyć ją wykałaczkami i obwiązać dratwą, posmarować oliwą (lub olejem). Gotowego łososia zawinąć szczelnie w folię spożywczą i ułożyć brzuchem na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1 godz. od czasu do czasu sprawdzając patyczkiem. Biały płyn wypływający z ryby świadczy o tym że ryba jest niedopieczona. Jeżeli płyn stanie się przejrzysty, ryba jest dopieczona. Upieczonego łososia włożyć do lodówki, by stężała. Następnie usunąć dratwę i wykałaczki. Gotową rybkę pokroić nożem na półmisku na plastry 1,5 cm zachowując kształt ryby. Na koniec udekorować oliwkami, cytryną i koperkiem. W gorącym wywarze z jarzyn, rozpuścić żelatynę i przestudzić. Tężejącym wywarem zalać ułożoną na półmisku rybkę. Półmisek z rybka gotowy!