Gotuj z nami - zupy

Żurek staropolski

Obrać włoszczyznę, umyć i pokroić. Zalać wraz z kiełbasą okolo 2L wody. Gotować dotąd aż warzywa będą miękkie. Wlać zakwas i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokroić słoninkę w drobną kostkę i wysmażyć, do niej wrzucić posiekaną cebulkę i zrumienić. Następnie dodać do żurku, dodać śmietankę i zagotować. Podawać z pokrojoną kiełbaską i z jajkiem na twardo.

Rosół z papryczki

Przelać czysty rosół do garnka. Papryczki oczyścić, pokroić w kostkę. Kiedy rosół się zagotuje zmniejszyć gaz i wrzucić papryczki i lubczyk. Gotować ok. 15 min. na małym ogniu. Nałożyć na talerze i posypać grzankami oraz koperkiem (Nie dodawać makaronu!). Smacznego!

zupa fasolowa Zupa fasolowa

Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować około 1,5L wody. Wrzucić kostki bulionowe, listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i mrożone warzywa. Gotować dotąd aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nalać na talerze, posypać posiekaną drobno pietruszką. Smacznego!

Grochówka

Zalać groch na noc wodą. Rano odcedzić, zalać w garnku 2,5L wody i gotować 50 min. Dodać pokrojone ziemniaki i włoszczyznę, listek laurowy, zielę angielskie, kostkę rosołową i skórę z boczku. Gotować dotąd aż warzywa będą mięciutkie. Dosypać cząber, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z boczkiem

Wlać do garnka 1,5L wody, dosypać łyżeczkę soli i zagotować. Następnie wrzucić mrożone warzywa, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną obraną cebulę. Gotować dotąd, aż warzywa staną się miękkie. Pokroić boczek w drobną kosteczkę, wysmażyć dobrze na oleju by były chrupiące. Wrzucić do zupy. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Smacznego!

Kartoflanka z papryką

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać masełko w garnku, wrzucić cebulę, podsmażyć ją na zloty kolor. Do cebulki dodać ziemniaki, oprószyć papryczką, wymieszać i poddusić. Wrzucić listek laurowy, zalać bulionem, zagotować. Oczyścić pora, pokroić go w talarki, dodać do zupy z pokrojonymi  w plastry parówkami. Gotować dotąd aż zmiękną ziemniaki. Do zupy dodać przecier pomidorowy i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypac posiekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Kartoflanka z grzybkiem

Wlać do garnka 2L wody. Włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę oraz selera. Pieczarki poddusić na łyżce masła. (Można również użyć 4-5 grzybów suszonych) Dorzucić do zupy. Dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz kostki bulionowe. Gotować wszystko razem ok.25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Smacznego

Zupa rybna

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w paseczki. Filety rybne pokroić w kosteczkę. Tak przygotowane włoszczyznę i rybę wrzucić do garnka z wodą, ugotować. Na koniec gotowania wywar doprawić przyprawami, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Oddzielić żółtko od białka. Rozrobić żółtko w kubeczku z odrobiną wywaru. Wlać żółtko rozpuszczone w wywarze do zupy. Gotową zupę podawać z ryżem oraz z posiekaną natką pietruszki. 

Czas przygotowania: 30 min.
Wartość energet.1 porcji: 160 kcal
Liczba porcji: 10
zupa kminkowa z grzankami Zupa kminkowa z grzankami

Kości i warzywa opłukać. Włoszczyznę pokroić i wrzucić wszystko do wody. Dodać kminek, sól i ugotować wywar a następnie odcedzić. Rozgrzać tłuszcz w rondelku, dodać mąkę i przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić ją odrobiną ostudzonego wywaru na jednolitą masę, by nie było grudek. 

W międzyczasie przygotować grzanki. Na patelni rozpuścić masło z vegetą. Wyciąć kieliszkiem krążki z kromek chleba i przypiec je na maśle. 
Zagotować zasmażkę, rozrzedzić ją częścią gorącego wywaru i wlać do garnka z zupą. Wrzucić grzanki do zupy bezpośrednio przed podaniem.
 
Czas przygotowania: 30 min.
Wartość energet.1 porcji: 220 kcal
Liczba porcji: 10
zupa krem z ziemniaków Zupa krem z ziemniaków

Ugotować bulion na kostce wołowej. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wszystko dokladnie zmiksować. Pokroić boczek w kostkę, podsmażyć i dodać do zupy. 

Czas przygotowania: 1 godz.
Wartość energet.1 porcji: 470 kcal
Liczba porcji: 1

Strony