Gotuj z nami - surówki

Surówka z buraczków z cebulą

Buraki gotować 40-50 min. (można je upiec w sreberkach w piekarniku ok. 45 min. w temp. 200oC). Ugotowane bądź upieczone buraki ostudzić. Obrać i utrzeć na grubych oczkach tarki. Do startych buraczków dodać usiekaną drobno cebulę. Surówkę doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, olejem i pieprzem. Wymieszać. Surówkę wstawić na pół godziny do lodówki.

Surówka z marchewki

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić cukrem. Surówka powinna być słodkawa. Cytrynka lekko wyczuwalna. Dodać śmietanę i surówka gotowa.

Surówka z marchwi, jabłka i pora

Pokroić pora w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski i posolić obficie. Zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach tarki. Ułożyć na porze (WARSTWOWO W MISCE, NIE MIESZAĆ!). Posłodzić 1 łyżeczkę cukru. Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Ułożyć wierzchnią warstwę w misce. Nie mieszać, wylać sok z cytryny obficie na jabłka. Wyrównać powierzchnię posiekanych składników. NIE MIESZAĆ! Na wierzchu zasmarować śmietanę (bądź majonez), przykrywając dokładnie zawartość miski. Przykryć surówkę talerzykiem i odstawić na pół godziny do lodówki.
Przed samym podaniem surówki wymieszać.

Surówka z selera

Seler zetrzeć na grubych oczkach tarki. Polać wyciśniętym sokiem z cytryny. Obrać jabłko, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do selera. Dodać śmietanę i cukier według uznania. Wymieszać.
Gotową surówkę wstawić do lodówki na pół godziny.