Gotuj z nami - sałatki

Sałatka z makaronu ryżowego

Makaron ugotować. Paprykę, jabłka i jaja pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i połączyć z majonezem. 

Sałatka wielowarstwowa

Układać warstwy jak powyżej. Na wierzch sałatki zetrzeć na tarce ser żółty. Sałatkę podawać ułożoną warstwami. Mieszać ją dopiero po nałożeniu na talerzyk.

Sałatka śledziowa

Składniki pokroić w kosteczkę wymieszać. Połączyć z majonezem. 

 
Sałatka z kalafiora

Kalafior podzielić na różyczki i gotować przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć , odstawić do wystygnięcia, skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić olejem, ewentualnie jeszcze skropić sokiem  z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną.

Sałatka chłopska

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Boczek tak samo pokroić w kostkę, obsmażyć, żeby był rumiany. Dodać do tego fasolkę, czerwoną cebulkę pokrojoną w półkrążki, pieczarki konserwowe pokrojone w połówki oraz ogórki pokrojone w kostkę. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i rozrobiony sos winegret.

Sałatka meksykańska

Ziemniaki i marchew ugotować. Pokroić z drobną kostkę. Dodać fasolkę, drobniutko posiekaną cebulę, pora i pokrojone z drobną kostkę ogórki. Sałatkę przyprawić. Połączyć z majonezem.

Sałatka z ananasem

Jaja ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, przestudzić. Obrać, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie paski. Ananasy osączyć, syrop zachować. Podzielić krążki na małe kawałki. Seler i kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wymieszać z połową majonezu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z ananasów. Przełożyć do salaterki. Udekorować.

Sałatka GYROS

Wykonanie – warstwowa sałatka: Kurczaka pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kawałki kurczaka będą białe, zdjąć z patelni i do pozostałego oleju (patelnia odstawiona z gazu) dosypać pół torebki przyprawy „Gyros”, pomieszać. Wstawić na gaz, wrzucić kurczaka. Postawić na 3 min. na gaz i mieszać dokładnie kurczaka, by był cały obtoczony w przyprawie. Po usmażeniu wsypać do wysokiego półmiska, z którego podawana będzie sałatka. Wystudzić kurczaka.

Ugotować jaja na twardo, pokroić w kostkę.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
 
Układać warstwy w odpowiedniej kolejności:
I. Kurczak w przyprawie z całym olejem z patelni
II. Cebula w kostkę
III. Keczup polany na cebulę, tworzący kratkę
IV. Ogórki pokrojone w kostkę
V. Majonez, zasmarowany w ten sposób, by przykryć całość
VI. Puszka kukurydzy
VII. Jaja pokrojone w kostkę
VIII. Majonez
IX. Keczup w kratkę
X. Starty na grubych oczkach tarki żółty ser (posypać wierzch sałatki)
Pozostawić, nie doprawiać.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem

Ryż ugotować i wystudzić. Wymieszać rozdrobnionego tuńczyka (którego dodajemy wraz z zalewą) z kukurydzą i pokrojonym ananasem, dodać ryż. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym (pół na pół), dodać sól i pieprz do smaku. Dodać sos majonezowy do reszty składników i wymieszać.

 
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i warzywami

Ryż ugotować wg przepisu. Jaja ugotować na twardo. Warzywa pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę osączyć. Połączyć ryż z warzywami z puszki oraz ze świeżymi. Dodać tuńczyka odlanego z oleju. Przyprawić solą, pieprzem i dodać majonez.

Strony