Gotuj z nami - przepisy wielkanocne

Baba wielkanocna

Margarynę, oliwę oraz cukier utrzeć bardzo dokładnie, następnie dodać aromat waniliowy. Dodać żółtka i ucierać aż masa stanie się puszysta. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać ją z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę stopniowo dodawać do masy. Pomiędzy jedną a drugą porcją mąki dodać śmietanę i dokładnie wymieszać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć je z ciastem. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez 45 min. Kiedy babka wystygnie można udekorować ją polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Babka BARANEK

Utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać żółtka oddzielone od białek i ucierać dalej na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mleko i mąkę. Do jednolitej masy dodać otartą skórkę z cytryny oraz aromat. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o kształcie baranka. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Upieczonego baranka polukrować, można również użyć ziaren pieprzu do imitacji oczu.

Mazurek orzechowy

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać otartą skórkę i sok z cytryny, mielone migdały oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piec przez 45 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Lukier:
Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym i z gorącą wodą, do powstania jednolitej masy. Upieczonego mazurka polukrować i udekorować łuskanymi migdałami, skórką pomarańczową oraz suszonymi śliwkami. 
Sernik świąteczny Sernik świąteczny

Dwukrotnie przepuścić ser przez maszynkę. Dodać do niego żółtka utarte z cukrem, stopione masło, aromat, posiekane na małe kawałki bakalie i mąkę, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną, jednolitą masą serową. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec 45 min. w temp. 190 stopni. Wyjąć sernik z piekarnika dopiero gdy przestygnie. Udekorować polewą i płatkami migdałowymi. Smacznego!

Ciasto marcepanowe z owocami leśnymi

Przyciąć ciasto francuskie na wymiar o 1 cm większy niż wymiar formy do pieczenia. Przełożyć je do wyłożonej pergaminem formy i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku przez 15 min. w temp. 200 stopni. 

Zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej masy i stopniowo dodawać jajka. Kiedy masa będzie gładka, wymieszać ją przy użyciu drewnianej łyżki z przesianą mąką, mielonymi migdałami, aromatem oraz otartą skórką z cytryny. Całość przełożyć na upieczony spód z ciasta francuskiego, wyrównać powierzchnię i ułożyć osączone owoce.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 45 min. na ciemnozłoty kolor. Po ostygnięciu ciasto wyjąć z formy, pokroić na kawałki i posypac cukrem pudrem. 
Zupa wielkanocna wiejska

Trzy rodzaje mięsa pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni do zrumienienia. Cebulę, pomidora, marchew i czosnek pokroić w kostkę. Następnie tak przygotowane marchew, czosnek i cebulę dorzucić do mięsa na patelnię i odrobinę podsmażyć. Przesmażone składniki przerzucić do garnka i zalać je bulionem jarzynowym, a następnie dodać przyprawy. Gotować do miękkości przez ok. 1 godz. Pod koniec gotowania dodać skrojonego pomidora oraz śmietanę. Gotową zupę podawać z pieczywem. 

Czas przygotowania: 1,5 godz.
Wartość energet.1 porcji: 420 kcal
Liczba porcji: 5
żurek z jajkiem i białą kiełbasą Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Pokroić w kostkę boczek wędzony. Kości wrzucić do litra wrzącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 40 min. wyjąć kości z wywaru, dodać sól, pieprz i majeranek. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na patelni. Kiedy się zezłoci, dodać do niego pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wywaru z kości dodać barszcz biały i zagotować. Do barszczu dorzucić boczek z cebulą i czosnkiem i znowu zagotować. Do żurku włożyć białą kiełbasę. Na koniec żurek podprawić śmietaną. Gotowy żurek podawać z ugotowanym i pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Smacznego!

Czas przygotowania: 1,5 godz. 
Wartość energet.1 porcji: 330 kcal. 
Liczba porcji: 5
Jajko po benedyktyńsku

Pieczywo pokroić w trójkąty i upiec grzanki na maśle. Usmażyć bekon na rozgrzanej patelni. Jajo ugotować na twardo, a następnie przekroić je na pół. Przygotować sos: zmieszać chrzan ze śmietaną, solą i pieprzem. Na grzankach ułożyć bekon, połówki jajka, polać sosem i udekorować świeżą zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 20 min. Wartość energet.1 porcji: 340 kcal. Liczba porcji:1.
Śledź między niebem a ziemią

Każdy filet śledziowy przekroić wzdłuż na pół. Zwijać tak przygotowane filety w ślimak. Przyrządzić sos: wymieszać chrzan, żurawinę i majonez. Do sosu dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Tak przygotowanym sosem, polać zrolowane filety. Dodatkowo można udekorować ziołami, np. natką z pietruszki.

Czas przygotowania: 15 min.
Wartość energet.1 porcji: 315 kcal.
Liczba porcji: 1.
Barszcz chrzanowy

Sporządzić wywar z kości i warzyw. Przecedzić. Wędlinę pokroić w paski. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Do przecedzongo wywaru dodać starty chrzan, czosnek, wędlinę oraz jajka. Na koniec zabielić śmietaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Strony