Gotuj z nami - przepisy karnawałowe

Babka sylwestrowa

Miękką margarynę wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać pianę z ubitych jaj z cukrem i wymieszać. Na końcu dodać olejek waniliowy, sok z cytryny, rodzynki i znowu wymieszać. Piec około godziny. Gotową babkę można polać dowolną polewą i udekorować wiórkami kokosowymi lub bakaliami. 

Paluszki z szynką i koreczki serowe

Paluszki (mogą być też zwykłe) poowijać plasterkami szynki. Ser żółty pokroić w kostkę. Plastry salami pokroić w paski i złożyć w mały kwadrat 0,5 x 0,5 cm. Jeden serek wymieszać z ziołami, czosnkiem i siekanymi oliwkami. Doprawić pieprzem i solą. Drugi serek wymieszać z przecierem, doprawić solą, pieprzem i tabasco. Na wykałaczki nadziewać salami, ser i pomidorki. Układać na półmisku paluszki i koreczki. Sosy podawać osobno. 

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: 20 
Cytrynowe szaszłyki

Rybę umyć, dokładnie osuszyć i delikatnie pokroić w kostkę. Wędzony boczek pokroić w kawałki. Paprykę oczyścić, usunąć gniazda nasienne i pociąć w kostkę, Cytryny sparzyć, pokroić w plastry, a te w ćwiartki. Wszystkie produkty nadziewać na przemian na szpikulce do szaszłyków. Uwaga! Jeżeli są drewniane trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie! Szaszłyki oprószyć lekko solą i pieprzem. Pomiędzy produkty powkładać po kawałku tymianku, skropić sokiem z cytryny i olejem. Smażyć ze wszystkich stron na grillu lub patelni ok. 20 min.

Czas przygotowania: ok. 45 min.
Ilość porcji: 4
Limonkowy raj

Limonkę pokroić w plasterki, przełożyć do szklanki i wrzucić skruszony lód. Uzupełnić schłodzonym Martini Asti. Udekorować serpentyną skórki z limonki. Składniki na 1 porcję.

Różowa rozkosz

Truskawki przekrajać na pół. Przełożyć do szerokiego kieliszka, dodać schłodzone Martini Rose. Udekorować wisienką lub świeżą mietą (na lodzie). Składniki na 1 porcję.

Podniebna wyprawa

Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę. Dodać sok z cytryny i likier curacao. Dokładnie wymieszać. Przecedzić do szklanki. Wrzucić kilka kostek lodu i plasterki cytryny. Składniki na 1 porcję.

Dzikość serca

Składniki drinka wymieszać w shakerze z lodem. Przelać do szklanki. Uzupełnić wodą gazowaną, ewentualnie wrzucić plasterek cytryny. Składniki na 1 porcję. 

Gorzka prawda

Gin wymieszać w shakerze z sokami i lodem. Przelać do szklanki, uzupełnić Sprite'em lub wodą gazowaną. Składniki na 1 porcję.

Babeczki z budyniem i owocami

Budyń przygotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do wystygnięcia a następnie wypełnić nim babeczki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć pokrojone w kostkę owoce. Gotowe babeczki udekorować listkami mięty.

Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4
Dip ostry

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dip podawać na małej miseczce jako dodatek do frytek lub chipsów.

Strony