Gotuj z nami - przepisy Bożonarodzeniowe

Tort makowy Tort makowy

Na kilka godzin wcześniej zalać mak wrzącą wodą, odstawić na pół godziny. Następnie odcedzić, dokładnie osączyć i trzykrotnie zemleć w maszynce. Rozetrzeć dokładnie masło z miodem, cukrem i żółtkami, dodać mak i wszystko jeszcze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek, proszek spulchniający i tartą bułkę, wymieszać. Włożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy, upiec.

Sernik z rosą

Ser biały zemleć przez maszynkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajo i cukier. Zagnieść ciasto. Ciastem obkładać boki i spód blachy. Jaja i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, budyń, mleko, olej. Wszystko dokładnie wymieszać, można zmiksować, wylać masę serową na blachę i piec ok. 60 min.w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika i zapiekać aż białko lekko zbrązowieje (15-20 minut).

Biszkopt z makiem

Jaja ubijać z cukrem, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać do tortownicy i upiec. Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę trzy razy, wymieszać z jajami.Margarynę zagotować z cukrem, dodać mak, pogotować chwilę, dodać olejek lub bakalie. Biszkopt przekroić  na dwa blaty i każdy nasączyć (np. osłodzoną mocną herbatą z kieliszkiem alkoholu). Na jeden nałożyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować. Polać polewą kakaową, posypać wiórkami kokosowymi.

Piernik

Miód, cukier, masło, sodę, szklankę mąki postawić w dużym rondlu na małym ogniu. Ogrzewać i mieszać, aż przybierze brązowy kolor. Następnie zestawić z ognia i wymieszać z mlekiem, ostudzić. Po ostudzeniu dodać żółtka, zapach i po trochu dodawać resztę mąki, wyrabiając ciasto. Wszystko dobrze wyrobić. Można dodać przyprawę korzenną do piernika.

Ciasteczka korzenne z czekoladą

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na ok. godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować grubości 0,5 cm, z ciasta wykrajać ciasteczka o różnych kształtach. Ciasteczka piec w temp. 210 stopni około 10-12 min. każdą partię. Polać z wierzchu polewą czekoladową. Smacznego!

Ciasteczka cynamonowe

Utrzeć margarynę z cukrem pudrem na gładko. Uzyskaną masę wymieszać z jajem oraz z cynamonem. Dosypać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Zagnieść ciasto i włożyc je na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać z niego foremkami ciasteczka. Następnie układać ciasteczka na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec je w temp. 175 stopni po 10 min. każdą serię. Wystudzone ciasteczka dekorować polewą czekoladową wedle uznania.

sernik wiedeński Sernik wiedeński

Ser zemleć dwa razy. Do zmielonego sera dodać żółtka utarte z cukrem, stopniowo dodawać masło (stopione i wystudzone) i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać i delikatnie dodać pianę ubitą z białek. Na koniec dolewamy aromat z cytryny i bakalie. Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Piec ok. 45 min. w temp. 180-190 stopni na blasze prostokątnej tj. 23 x 28 cm.

Marcepanowe ciasteczka

Wymieszać posiekane migdały, cukier puder (20 dag), sok z cytryny i wodę różaną. Zagnieść jednolite ciasto. Posypać blat odrobiną cukru pudru i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć je na kwadraty 6cm x 6 cm (można po linijce). Na środek każdego kwadratu położyć po jednym kawałeczku ananasa (lub inne np. żurawinę). Rogi kwadratów złożyć tak aby je połączyć dokładnie po środku. Lekko je skleić uważając by zachować ich wypukły kształt. Na czubek (gdzie łączą się rogi) nałożyć wisienkę. Mozna zastosować inne owoce wedle smaku i uznania. Zabezpieczy ona nasze ciasteczka przed rozklejeniem się. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasteczka wstawić na 15 min. do piekarnika na środkowy poziom. Wyciągnąć ciasteczka i wystudzić. W tym czasie można wymieszać na jednolitą masę białko z 10 dag cukru pudru i z kakao. Posmarować wystudzone ciasteczka masą (paseczki, krateczki itd.) Posypać ciasteczka cukrem pudrem. 

Łosoś faszerowany

Filet z łososia dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Rozłożyć go i środek obficie skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chlodne miejsce (np. lodówka) na ok. 30 min. Przygotować nadzienie: mięso z pangi, grzanki z bagietki, jajka i cebule zmielić. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Zamiast vegety można użyć soli. Konsystencja farszu powinna byc niezbyt rzadka. W razie gdyby się tak zdarzyło nalezy dodać do niego 2 łyżki bułki tartej. Nadzienie wsadzić do środka ryby, następnie zaszyć ją wykałaczkami i obwiązać dratwą, posmarować oliwą (lub olejem). Gotowego łososia zawinąć szczelnie w folię spożywczą i ułożyć brzuchem na blasze w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piec ok. 1 godz. od czasu do czasu sprawdzając patyczkiem. Biały płyn wypływający z ryby świadczy o tym że ryba jest niedopieczona. Jeżeli płyn stanie się przejrzysty, ryba jest dopieczona. Upieczonego łososia włożyć do lodówki, by stężała. Następnie usunąć dratwę i wykałaczki. Gotową rybkę pokroić nożem na półmisku na plastry 1,5 cm zachowując kształt ryby. Na koniec udekorować oliwkami, cytryną i koperkiem. W gorącym wywarze z jarzyn, rozpuścić żelatynę i przestudzić. Tężejącym wywarem zalać ułożoną na półmisku rybkę. Półmisek z rybka gotowy!

Zupa migdałowa

Ugotować ryż na sypko. Migdały zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić, osuszyć, obrać i zmielić. Rodzynki opłukać i osączyć. Mleko zagotować z cukrem. Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem. Dorzucić rodzynki, masło i sól. Gotowac razem 15 min. Odlać pół szkl. zupy i wystudzić. Wystudzoną zmieszać z żółtkiem. Następnie wlać do gorącej zupy. Do miseczek włożyć po porcji ryżu. Zalać zupą migdałową. Udekorować listkami miety i płatkami migdałowymi (można je wcześniej zrumienić na patelni). Dobrym dodatkiem do zupy migdałowej będzie również groszek ptysiowy. 

Strony