Gotuj z nami - przekąski

Pomidory faszerowane tuńczykiem i orzechami

Pomidorom ściąć wierzchy i wydrążyć z nich miąższ. W misce przygotować farsz. Połączyć odcedzonego tuńczyka, orzechy, majonez, koncentrat, parmezan i posiekaną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić gotowym farszem przygotowane pomidory. Podawać z pszennym pieczywem. 

Jaja faszerowane

Ugotować jaja na twardo. Przekroić na pół. Ze środka wyjąć żółtka do miseczki. Żółtka rozgnieść widelcem, dodając masło, sól, pieprz i szczypiorek. Listki sałaty ułożyć na spodeczku, a na nich układać jajka wypełnione farszem.

Naleśniki z serem i musem truskawkowym

Składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ser biały przekręcić przez maszynkę, dodać żółtko, śmietanę i cukier. Smażyć naleśniki, smarować serem, składać w kopertę. Truskawki zmiksować z mlekiem i cukrem, polać naleśniki musem. Dekorować całymi truskawkami lub innymi owocami i bitą śmietaną.

Omlet po meksykańsku

Pokroić cebule, pieczarki, paprykę i wędlinę w paski. Podsmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Dusić. Wbić jaja do miski, przyprawić solą, oregano, trochę wody mineralnej gazowanej i dobrze wymieszać. Gdy farsz na patelni jest gotowy, zalewamy go jajkami i sosem meksykańskim.

Pory smażone w cieście

Pory oczyścić, odciąć korzenie i zieloną górną część, jasną włożyć do posolonej i lekko posłodzonej wody, gotować pod przykryciem 10-15 minut. Osączyć na sitku, osuszyć ściereczką. Przygotować ciasto (nieco gęściejsze niż naleśnikowe). Pory pokroić na talarki o grubości 1 cm. Na patelni mocno rozgrzać olej. Kawałki porów obtaczać w cieście i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. 

Zapiekanka węgierska

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem (połowa ilości) i smażyć do odparowania soku. Wówczas dodać cebulę pokrojoną w krążki i zeszklić ją. Ogniotrwały półmisek wysmarować tłuszczem, ułożyć kromki bułki, skropić bulionem, wyłożyć równą warstwą pieczarki, posypać obficie tartym serem i skropić resztą bulionu wymieszanego z keczupem. Wstawić do dość silnie nagrzanego piekarnika (około 220 stopni C) i zapiekać, aż ser stopi się i lekko zarumieni. 

Ziemniaki pieczone z majerankiem

Ziemniaki umyć, przekroić i ułożyć przeciętą powierzchnią do dołu na wysmarowanej olejem blasze. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Majeranek posiekać, połowę wymieszać z czarnuszką, posiekanymi pestkami słonecznika, solą i pieprzem. Ziemniaki obrócić, posypać przyprawami, skropić resztą oleju. Piec następne 15 minut. Posypać resztą majeranku.

Ryba po grecku

Ryby usmażyć na oleju, oddzielić od ości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym 5 minut gotować w wodzie z octem, odcedzić. Jarzyny utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wodą, dodać łyżeczkę oleju, przyprawy i dusić do miękkości. Ryby, cebulę i warzywa wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

Fasolka szparagowa po grecku z czosnkiem i zieloną pietruszką

Fasolkę umyć i poobcinać końcówki. Do płaskiego naczynia lub głębokiej patelni wlać oliwę i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać fasolkę szparagową i wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości fasolki, sprawdzając czy woda nie wyparowała i fasolka nie przywiera. Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody i jest oblepiona czosnkiem. Pod koniec duszenia dodać zieloną pietruszkę i posolić. Smacznego!

Fasolka szparagowa po włosku

Obraną i umytą fasolkę gotować ok. 6-10 min. do miękkości, a następnie umieścić w naczyniu z lodowatą wodą. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Przygotować sosy. Majonez połączyć z jogurtem, a następnie dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać drobniutko pokrojony koperek. Znakomity sos czosnkowy do fasolki otrzymamy łącząc tylko oliwę z czosnkiem. Osobno połączyć oliwę z octem balsamicznym, doprawić do smaku. Fasolkę przełożyć do miseczek. Jedną porcję polać sosem czosnkowym, a drugą posypać szczypiorkiem i polać sosem balsamicznym.

Strony