Gotuj z nami - napoje

lemoniada Lemoniada cytrynowa z miętą

Zagotować wodę, wystudzić. Umyć i osuszyć cytryny. Poturlać je po blacie i ponaciskać lekko, dzięki temu uzyska się z nich więcej soku. Cytryny przekrajać na pół i wycisnąć z nich sok. Wlać do wody, dosłodzić lemoniadę miodem. Do napoju można ale nie trzeba dosypać pół łyżeczki świeżego startego imbiru. Przed podaniem lemoniady dodać listki mięty.

Cytrusek

Umyć owoce. Wycisnąć sok z cytryn, dodać miód. Dokladnie wymieszać i połączyć z przegotowaną i wystudzoną wodą. Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do wody. Obrać mandarynki, pokroić drobno i wrzucić je do napoju.

Herbata ananasowa

Zaparzyć 2-3 szklanki herbaty. Ostudzić i dodać sok ananasowy i pomarańczowy. Wymieszać, dosłodzić do smaku. Cytryny bądź limonki umyć, nie obierać, pokroić w plastry. Wrzucić do napoju.

kawa po kubańsku Kawa po kubańsku

Do naczynia wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździk. Wlać trochę zimnej wody i utrzeć. Dolać zimnej wody do pełna, wstawić na ogień, doprowadzić prawie do wrzenia. Odstawić, powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Odstawić, przykryć i po kilku minutach przez sitko przelać do filiżanki.

Herbata z lodami

Zaparzyć herbatę, ostudzić, zmieszać z lodem i wstawić do lodówki. Wycisnąć sok z cytryny lub  pomarańczy. Zamrozić wodę w pojemnikach na kostki lodu, można również zmieszać wodę z wyciśniętym sokiem 1:1 i napełnić tym pojemnik na kostki do lodu. Ubić śmietanę z cukrem. Wlać schlodzoną herbatę do wysokich szklanek, wrzucić po 2-3 kostki zamrożonego soku bądź wlać sok, nałożyć po 2 kulki lodów i na wierzch bitą śmietanę. Deser jest już gotowy. Smacznego!

Aromatyczna herbata na zimowe wieczory

Herbatę zalać wrzątkiem, dodać świeże listki mięty i przykryć spodeczkiem na 10 minut. Do zapazronej herbaty z miętą dodać plasterek cytryny i miód do smaku.

herbata z pieprzem i miodem Herbata z pieprzem i miodem

Herbatę, miód i pieprz zalać wrzątkiem i zaparzyć 5-7 minut. Smacznego!

koktajl z marchewki Koktajl z marchewki

Zagotować mleko i ostudzić. Marchew dokladnie umyć, oskrobać i wycisnąć z niej sok w sokowirówce. Truskawki bądź maliny zmiksować z cukrem. Następnie połączyć zmiksowane truskawki (maliny) z sokiem z marchwi. Do rego stopniowo dodawać mleko, energicznie mieszając. Gotowe. Koktajl jest gotowy do picia! Smaczny i zdrowy :)

Herbata miodowa z pomarańczą

Do rozgrzanego czajniczka wrzucić herbatę. Zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem ok. 5 min. Przygotowany napój rozlać do filiżanek. Dodać po równo miodu oraz plaster pomarańczy i plaster cytryny (po pół na filiżankę). 

Syrop z mięty

Miętę zalać wodą z kwaskiem cytrynowym. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie dosypać cukier i zagotować. Odcedzić. Gorące przelać do słoików lub butelek. Pasteryzować ok. 5 min.

Strony