Gotuj z nami - kuchnia malucha

Nektar z marchwią

Pomarańcze umyć, pokroić ze skórką na kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Do niej dodać obraną i pokrojoną w kawałki marchew, cukier, odrobinę kwasku cytrynowego oraz cynamonu. Gotować wszystko razem około 1 godziny. Następnie zmiksować i rozcieńczyć wedle uznania. Do smaku mozna doprawić jeszcze kwaskiem cytrynowym.

Zupa krem ogórkowa

Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę, a pora w cienkie talarki. Do ok. 2.5L wody włożyć udko z kurczaka i zagotować. Dodać pokrojone warzywa. Następnie dodać różyczki brokuła w całości. Gotować ok. 1 godziny. Następnie wyciągnąć brokuła i rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Ogórki kiszone zetrzeć lub zmielić. Brokuła i ogórki dodać do zupki. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze ok. 20 min. Można też (ale niekoniecznie) zagęścić zupkę śmietaną. Smacznego!

Serek homo waniliowy

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do niej śmietanę, budyń w proszku oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Smacznego!

Jajecznica dla maluszka

Zagotować wodę w garnku. Kiedy zacznie wrzęć, mieszać ją by powstał wirek. Następnie roztłuc i wlać jajko w całości. Mieszać delikatnie okrężnymi ruchami, pogotowac chwilkę, następnie wyciągnąć jajeczko cedzakiem na talerzyk. Posiekać szczypiorek i pietruszkę. Ogóreczkami i pomidorkami przyozdobić talerzyk, posypać posiekaną natką i pietruszeczką. Podawać z bułeczką z masełkiem. Smacznego!

Pomarańczowa zupa z soczewicy

Soczewicę zalać wodą i gotować około 45 minut. Cebulkę drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po upływie 45 min. dodać cebulkę i marchewkę do soczewicy i gotować jeszcze około 15 min. Na koniec dodać przyprawy. Smacznego!

Małdrzyki

Ser utrzeć w misce na jednolitą masę. Posiekać masło nożem. Ser przełożyć na stolnicę. Dodać mąkę, masło i żółtko. Posiekać wszystkie składniki nożem aż się połączą. Następnie lekko zagnieść ciasto ręką, Rozwałkować je na grubość ok. 2cm. Wykrawać z ciasta literatką okrągłe ciasteczka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułozyć na niej ciasteczka.Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) włożyć blachę z ciasteczkami, piec ok. 8 - 14 min. Wyciągać z piekarnika, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Leniwe kluseczki

Przełożyć twarożek do miseczki. Wbić do niego jajeczko, dosypać mąki i bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką. Zagotować wodę w garnku, nabierać ciasto łyżką i wkładać na wrzącą wodę. Gotować pod przykryciem. Po wypłynięciu na powierzchnię, odczekać chwilę i wyjmować kluseczki łyżką cedzakową. Roztopić masełko w garnuszku, dosypać bułkę tartą. Kiedy się zrumieni bułeczka, polewać nią kluseczki. Smacznego!

Pulpeciki z jaj

Ugotować jedno jajko na twardo. Następnie obrać je i rozgnieść widelcem. Czerstwą bułeczkę namoczyć w mleczku, odcisnąć i porwać na kawałeczki. W misce utrzeć bułkę, masło, rozgniecione ugotowane jajko i rozmącone surowe jajko. Z otrzymanej masy formować malutkie kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na masełku.

Spagetti

Podsmażyć wołowinkę w małej ilości tłuszczu, podlać ją odrobiną wody i dusić. Pomidory naciąć w krzyżyk, sparzyc wrzącą wodą, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę i dodać do mięsa. Zagęścić wodą z mąką. Przyprawić do smaku wedle uznania. Ugotować makaron spagetti wg przepisu na opakowaniu. Smacznego!

Kisiel arbuzowy

Arbuza pokroić w małe kawałeczki, zalać wodą i ugotować. Dodać do niego sok jabłkowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Mieszać kompot dolewając stopniowo rozrobiona mąkę, w ten sposób by powstał niezbyt gęsty kisiel. Smacznego!

Strony