Gotuj z nami - drugie dania

Gołąbki z kapustą

Wszystkie składniki wymieszać, uformować wałki, podsmażyć na oleju. Następnie przełożyć do rondla z rosołkiem z kostki i dusić ok.1 godziny.

Kotlety mielone cielęce

Bułkę pokrój i namocz w mleku. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając pod koniec odciśniętą bułkę. Przypraw roztartym czosnkiem, dodaj jajko (jajka), przypraw.
Masę wyrób rękami, uformuj kotleciki i obtocz je w tartej bułce. Możesz zrobić na wierzchu kratkę tępą stroną noża.

Kurczak panierowany

Najpierw przygotuj mizerię: ogórki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój na cieniutkie plasterki lub zetrzyj na tarce do mizerii. Dymki oczyść i opłucz, pokrój w cienkie krążki białe cebulki z kawałkami zielonego szczypioru.
Przygotuj sos: śmietanę przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Sosem polej ogórki, posyp posiekanym szczypiorkiem. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaki oraz przygotuj kurczaka: odetnij skrzydełka i udka (udka podziel na dwie części) oraz wytnij filety z piersi. Resztę kurczaka możesz wykorzystać np. na zupę. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce. We frytownicy lub w głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz (do temp.180˚C), smaż porcje kurczaka po 10-20 minut (piersi 10 minut, udka 15-20 minut). Wyjmij z tłuszczu, osącz na papierowym ręczniku, udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z ziemniakami i mizerią.

Kurczak po krakowsku

Kaszę wymieszaj z białkami („zatrzyj”), podsmaż na maśle, dodaj wodę, ugotuj na sypko lub wypiecz w piekarniku. Do ostudzonej kaszy dodaj posiekaną zieleninę, jajka, masło.
Wymieszaj, przypraw do smaku. Farszem nadziej posolonego kurczaka, zepnij lub zaszyj otwór w tuszce i piecz aż się przyrumieni w temp. 180˚C.
Przygotuj sałatę: listki umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski.
Śmietanę przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, polej sałatę. Wymieszaj rękami i posyp koperkiem.
Podawaj do kurczaka od razu po przygotowaniu.

Placki po węgiersku

Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajo, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Wołowinę pokroić w kostkę 2x2, obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski.
Po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze pół godziny. Zagęścić mąką lub Gustin-fixem, jeśli jest taka potrzeba.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Na wierzch zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser.

Kotlety z kurczaka

Pierś z kurczaka pokroić w paski. Połączyć z jajami, cebulą pokrojoną w kostkę oraz pieczarkami pokrojonymi (nie za drobno). Do tego dodać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć.

Pierogi ruskie

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto wykrajać kółka szklanką, nadziewać nadzieniem i zlepiać pierożki.

Nadzienie: Kapustę poszatkować, ugotować, odcisnąć wodę, następnie zmielić w maszynce o grubym sitku.Ugotowane lub upieczone mięso zemleć i usmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.

 

Pierogi z kapustą

Kapustę drobno poszatkować, lekko osolić. Namoczone grzyby ugotować. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę, dodać kapustę, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Ugotowane na twardo jajo posiekać z grzybami, włożyć do gotowej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z mąki i jaj oraz wody zagnieść ciasto. Po wyrobieniu cienko je rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać nadzienie i mocno zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. Podawać polane stopionym masłem.

Pierś z kurczaka w sosie owocowym

Pierś z kurczaka obrać i opłukać, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Naciąć z jednej strony, by powstały po jednej stronie pazury. Obsmażyć przygotowaną w ten sposób pierś z kurczaka na tłuszczu z obydwu stron. Owoce pokroić w grubą kosteczkę i poddusić je na masełku. Na koniec zalać je czerwonym winem i ułożyć pierś z kurczaka na sosie. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem. Smacznego!

Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulą

Wątróbkę drobiową obrać, dokładnie opłukać, a następnie wrzucić ją na rozgrzany olej. Czerwoną cebulkę pokroić w cząstki i dodać ją do wątróbki i dusić razem z wątróbką. Na koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, a następnie podlać ją czerwonym winem i dusić nadal az do zredukowania sosu. Smacznego! 

Strony