Gołąbki z kapustą Wszystkie składniki wymieszać, uformować wałki, podsmażyć na oleju. Następnie przełożyć do rondla z rosołkiem z kostki i dusić ok.1 godziny. |
|
Kotlety mielone cielęce Bułkę pokrój i namocz w mleku. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając pod koniec odciśniętą bułkę. Przypraw roztartym czosnkiem, dodaj jajko (jajka), przypraw. |
|
Kurczak panierowany Najpierw przygotuj mizerię: ogórki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój na cieniutkie plasterki lub zetrzyj na tarce do mizerii. Dymki oczyść i opłucz, pokrój w cienkie krążki białe cebulki z kawałkami zielonego szczypioru. |
|
Kurczak po krakowsku Kaszę wymieszaj z białkami („zatrzyj”), podsmaż na maśle, dodaj wodę, ugotuj na sypko lub wypiecz w piekarniku. Do ostudzonej kaszy dodaj posiekaną zieleninę, jajka, masło. |
|
Placki po węgiersku Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajo, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki. |
|
Kotlety z kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w paski. Połączyć z jajami, cebulą pokrojoną w kostkę oraz pieczarkami pokrojonymi (nie za drobno). Do tego dodać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć. |
|
Pierogi ruskie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto wykrajać kółka szklanką, nadziewać nadzieniem i zlepiać pierożki.
Nadzienie: Kapustę poszatkować, ugotować, odcisnąć wodę, następnie zmielić w maszynce o grubym sitku.Ugotowane lub upieczone mięso zemleć i usmażyć na tłuszczu. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.
|
|
Pierogi z kapustą Kapustę drobno poszatkować, lekko osolić. Namoczone grzyby ugotować. Na maśle usmażyć pokrojoną cebulę, dodać kapustę, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Ugotowane na twardo jajo posiekać z grzybami, włożyć do gotowej kapusty, doprawić solą i pieprzem. Z mąki i jaj oraz wody zagnieść ciasto. Po wyrobieniu cienko je rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać nadzienie i mocno zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. Podawać polane stopionym masłem. |
|
Pierś z kurczaka w sosie owocowym Pierś z kurczaka obrać i opłukać, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Naciąć z jednej strony, by powstały po jednej stronie pazury. Obsmażyć przygotowaną w ten sposób pierś z kurczaka na tłuszczu z obydwu stron. Owoce pokroić w grubą kosteczkę i poddusić je na masełku. Na koniec zalać je czerwonym winem i ułożyć pierś z kurczaka na sosie. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem. Smacznego! |
|
Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulą Wątróbkę drobiową obrać, dokładnie opłukać, a następnie wrzucić ją na rozgrzany olej. Czerwoną cebulkę pokroić w cząstki i dodać ją do wątróbki i dusić razem z wątróbką. Na koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem, a następnie podlać ją czerwonym winem i dusić nadal az do zredukowania sosu. Smacznego! |
Strony
- 1
- 2
- 3
- 4
- następna ›
- ostatnia »