![]() |
Metrowiec Całe jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników jak wyżej, dobrze wymieszać. Pół tego ciasta wlać do drugiej formy wysmarowanej i posypanej manną. Do drugiej części dodać łyżkę kakao, wymieszać, wlać do drugiej formy i upiec. Piec 45 minut. Upieczone ciasto jak wystygnie kroić na kromki, smarować masą i przekładać raz białą, raz ciemną. Polać polewą i kroić ukośnie. |
![]() |
Ptysie Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu na płytce azbestowej, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek. Wypełnione farszem mięsnym lub kapustą z grzybami, czy duszonymi pieczarkami – skrapiamy masłem, posypać startym serem, zapiec w piekarniku. |
![]() |
Szarlotka Do miski wrzucić mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i żółtko. Posiekać je nożem, wyrobić by ciasto było jednolite. Wsadzić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki do garnka. Podlać je odrobiną wody, doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wysmażyć. |
Ambasador Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Wstawić mleko na ogień, wlać żółtka z cukrem, podgrzewać, mieszać i gotować. Pod koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Zagotować i wystudzić. Masło utrzeć i dodać ugotowany budyń, ucierać na pulchną masę. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej dodać kakao i rodzynki, do drugiej dodać orzechy i kwasek cytrynowy. Na ciasto położyć masę ciemną, wstawić do lodówki na parę minut, na ciemną masę położyć białą masę i na wierzch polać polewę. |
|
![]() |
Sernik z winogronami Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zarobić kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy. Piec około 20 minut w 200 stopni C. Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać sernik na zimno, miksować 3 minuty. Winogrona umyć i osączyć. Masę wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na niej winogron, lekko wcisnąć. Ostudzić. Oprószyć wierzch pudrem. |
![]() |
Amerykańskie ciasto z jabłkami Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ucierania powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą, wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą. |
![]() |
Keks z owocami Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie połączyć ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 minut w temperaturze 160-180 stopni C. |
![]() |
Babka piaskowa Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Na koniec wlać rozpuszczoną gorącą margarynę i dowolny zapach. Upiec. |
Murzynek z serem Mleko zagotować z margaryną, cukrem i kakao. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek i ubitą pianę. Lekko wymieszać! Ser przemielić przez maszynkę i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na posmarowaną blachę wylać większą część ciasta. Łyżką nałożyć ser. Na ser wylać resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. |
|
Placek z makiem Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodawać powoli mak (dzień wcześniej namoczony w mleku i lekko podgrzany na gazie), dosypać mannę z proszkiem do pieczenia, olejek migdałowy i utarte jabłka na grubej tarce. Na koniec dodać ubitą pianę z 5 białek, delikatnie mieszając. Polewa na wierzch. Piec 60 minut. |
Strony
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- następna ›
- ostatnia »