Gotuj z nami - desery

Metrowiec

Całe jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników jak wyżej, dobrze wymieszać. Pół tego ciasta wlać do drugiej formy wysmarowanej i posypanej manną. Do drugiej części dodać łyżkę kakao, wymieszać, wlać do drugiej formy i upiec. Piec 45 minut. Upieczone ciasto jak wystygnie kroić na kromki, smarować masą i przekładać raz białą, raz ciemną. Polać polewą i kroić ukośnie.

ptysie Ptysie

Zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki i trzymać na małym ogniu na płytce azbestowej, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek.
Zdjąć z ognia i mieszając drewnianą łyżką, dodawać stopniowo po 1 jajku. Jakość ciasta zależy od dokładności i okresu ubijania. Gotowe ciasto zostawić na chwilę i wkładać je przy użyciu dwu łyżek w formie kulek lub prostokątów na wysmarowaną blachę. Zostawić odstępy między ciastkami, bo urosną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Gdy nabiorą jasnozłotego koloru, wyjmować. Po ostygnięciu, przecinać poziomo i napełniać farszem. Może to być bita śmietana – wówczas wierzch posypać cukrem pudrem. Można podłużne ptysie polać polewą czekoladową;

Wypełnione farszem mięsnym lub kapustą z grzybami, czy duszonymi pieczarkami – skrapiamy masłem, posypać startym serem, zapiec w piekarniku.

Szarlotka

Do miski wrzucić mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, margarynę, jajka i żółtko. Posiekać je nożem, wyrobić by ciasto było jednolite. Wsadzić na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki do garnka. Podlać je odrobiną wody, doprawić cukrem i cynamonem do smaku, wysmażyć.
Ciasto kruche wyjąć z lodówki podzielić na dwie części. Blachę wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą, wylepić jedną połową ciasta. Na ciasto wyłożyć wysmażone jabłka. Na wierzch jabłek ułożyć kratkę z pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika, piec ok. 1h i 45min.w temp. 200 stopni.

Ambasador

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Wstawić mleko na ogień, wlać żółtka z cukrem, podgrzewać, mieszać i gotować. Pod koniec wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Zagotować i wystudzić. Masło utrzeć i dodać ugotowany budyń, ucierać na pulchną masę. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej dodać kakao i rodzynki, do drugiej dodać orzechy i kwasek cytrynowy. Na ciasto położyć masę ciemną, wstawić do lodówki na parę minut, na ciemną masę położyć białą masę i na wierzch polać polewę.

sernik z winogronami Sernik z winogronami

Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zarobić kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy. Piec około 20 minut w 200 stopni C. Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko, wsypać sernik na zimno, miksować 3 minuty. Winogrona umyć i osączyć. Masę wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na niej winogron, lekko wcisnąć. Ostudzić. Oprószyć wierzch pudrem.

amerykańskie ciasto z jablkami Amerykańskie ciasto z jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ucierania powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą, wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

keks z owocami Keks z owocami

Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie połączyć ją z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnych foremek wyścielonych pergaminem. Piec 50-60 minut w temperaturze 160-180 stopni C.

babka piaskowa Babka piaskowa

Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Na koniec wlać rozpuszczoną gorącą margarynę i dowolny zapach. Upiec.

Murzynek z serem

Mleko zagotować z margaryną, cukrem i kakao. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek i ubitą pianę. Lekko wymieszać! Ser przemielić przez maszynkę i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na posmarowaną blachę wylać większą część ciasta. Łyżką nałożyć ser. Na ser wylać resztę ciasta. Piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Placek z makiem

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodawać powoli mak (dzień wcześniej namoczony w mleku i lekko podgrzany na gazie), dosypać mannę z proszkiem do pieczenia, olejek migdałowy i utarte jabłka na grubej tarce. Na koniec dodać ubitą pianę z 5 białek, delikatnie mieszając. Polewa na wierzch. Piec 60 minut.

Strony